Zadovoljna
Zadovoljna

NJEMAČKA: Evo šta trebate znati svi vi koji putujete iz Njemačke u Hrvatsku

746

Njemački mediji su se posljednjih dana raspisali o ulasku Hrvatske u schengenski prostor te su saželi pravila vezana za putovanja iz Njemačke u Hrvatsku od siječnja 2023. godine.

Kad 1. januara 2023. Hrvatska postane dio schengenskog prostora ukinut će se granične kontrole između 22 zemlje Europske unije kao i četiri zemlje izvan schengena a to su Švicarska, Island, Norveška i Lihtenštajn.

Portal ruhr24.de u ponedjeljak piše kako je Hrvatska Nijemcima odavno popularno odredište za odmor.

– Osobito ljeti, milijune ljudi privlači ova zemlja sa svojim slikovitim plažama, prirodnim krajolicima i kristalno čistim morem u južnoj Europi.

Turisti i putnici se sad mogu veseliti novostima jer svi koji putuju iz Njemačke u Hrvatsku od siječnja 2023. više neće biti zaustavljani na hrvatskoj granici.

Kilometarske gužve na graničnim prijelazima u sezoni trebale bi biti prošlost, piše ruhr24.de.

Njemački mediji nadalje pišu kako Schengenski sporazum prvenstveno dopušta prelazak granica bez provjere identiteta unutar svojih članica.

Istodobno, sporazum zahtijeva pojačanu zaštitu na vanjskim granicama Schengena kroz bolji nadzor i kontrole.

– To bi trebalo nastaviti kako bi se osigurala unutarnja sigurnost pojedinačnih zemalja.

Prekogranična policijska suradnja i zajednička politika azila također su dio sporazuma koji će uskoro uključiti 27 zemalja članica s Hrvatskom, pišu mediji.

Njemački mediji nadalje upozoravaju svoje stanovnike koji žele putovati u Bugarsku ili Rumunjsku da još uvijek moraju pokazati svoju putovnicu na granicama. Prije svega,

Austrija je blokirala prijem dviju zemalja jugoistočne Europe. Zabrinutost oko migracijske politike ovdje je odigrala presudnu ulogu.

Osim ukidanja graničnih kontrola od 2023. godine za Hrvatsku, od 26. ožujka trebale bi postati nepotrebne i kontrole u zračnim lukama.

Ipak, preporučljivo je ponijeti dokumente propisane nacionalnim propisima schengenskih država i osobnu iskaznicu, pišu njemački mediji.

Euro u Hrvatskoj

Njemački mediji pišu i kako bi i euro također trebao biti uveden početkom sljedeće godine i zamijeniti hrvatsku kunu.

– Promjena novca prije puta više nije potrebna. Također je moguće zamisliti da će biti inovacija u turističkoj industriji, na primjer novi hotelski lanci koji se žele smjestiti u zemlju koja je sada “bez granica” na sjeveru.

Turizam je jedan od najvažnijih izvora prihoda za Hrvatsku.

Tome posebno doprinose njemački turisti. Uz popularna odredišta poput obalnog grada Splita ili glavnog grada Zagreba, zemlja nudi i druga fantastična mjesta.

Oni koji su fascinirani mirnim plažama i uvalama pronaći će to, na primjer, na otoku Silbi.

S druge strane, ako volite potpunu suprotnost i još vam smeta što bugarski zlatni pijesak nije ušao u schengenski prostor, tulumariti možete i na otocima Pagu ili Murteru, pišu njemački mediji.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst