Zadovoljna
Zadovoljna

NJEMAČKA: Evo koje su namirnice drastično poskupjele

677

Čini se da je vrhunac inflacije u Njemačkoj prošao. S druge strane, potrošači nekih namirnica, primjerice brašna, šećera, polutvrdog sira i krumpira, sada moraju plaćati znatno više nego donedavno, prenosi Njemačka novinska agencija(dpa).

Krajem prošle godine ti su proizvodi ponovno poskupjeli. Šećer je u rujnu bio skuplji samo 1,6 posto nego u istom mjesecu prošle godine.

U listopadu je cijena jako porasla – 42 posto – a u prosincu čak 63 posto. Slično je i s brašnom, krumpirom i sirom.

Trgovci uglavnom kupuju od proizvođača na temelju privremenih ugovora koji traju šest mjeseci ili godinu dana, rekao je Udo Hemmerling iz udruge poljoprivrednika.

“Zato poskupljenja brašna i šećera u trgovinama stižu kasnije”, objasnio je Hemmerling. Dobra vijest je da će neke cijene ostati uglavnom iste do ljeta.

Međutim, drugi predmeti kao što je maslac dogovaraju se svaki mjesec. Ni za krumpir u pravilu nema dugoročnih ugovora. Ovdje je za snažan rast cijena kriva slaba žetva.

Situacija sa šećerom je nešto kompliciranija. Ondje cijene mogu varirati ako trgovine kupuju više na spot tržištu, rekao je Günter Tissen, direktor Udruge industrije šećera.

“Možemo pokriti veliku većinu naših potreba za šećerom u Njemačkoj iz domaće poljoprivrede”, rekao je Tissen.

A cijene su obično podložne dugoročnim ugovorima. Međutim, odluka o cijeni koju potrošači u konačnici moraju platiti ostaje na trgovcu.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst