Zadovoljna
Zadovoljna

NJEMAČKA: Drastično raste cijena toalet papira – evo koliko sada košta

654

Energetska kriza pogađa i papirnu industriju. Potrošači u Njemačkoj to već osjećaju na cijenama u supermarketima.

Kako pišu njemački mediji, zbog visokih troškova energije u papirnoj industriji rastu maloprodajne cijene toaletnog papira.

“Higijenski proizvodi, proizvodi za pakiranje, papir za grafičku industriju – svi ti proizvodi također predstavljaju dodatno opterećenje za potrošače”, rekao je predsjednik industrijskog udruženja Die Papierindustrie za Njemačku tiskovnu agenciju.

Proizvođači se nadaju “dvostrukom bumu”

“Međutim, sada je u mnogim područjima prijeđena kritična granica na kojoj se povećani troškovi energije više ne mogu prenijeti na tržište i dovodi se u pitanje isplativost proizvodnje”, dodao je.

Papirna industrija smatra se posebno energetski intenzivnom. Ipak, najveći dio prodaje ne ostvaruje s higijenskim proizvodima, već s papirom, kartonom i kartonom za pakiranje.

Predsjednik industrijskog udruženja pretpostavlja da će mjere pomoći koje je nedavno donijela njemačka vlada također pomoći industriji.

“Ako paket olakšica ispuni očekivanja – to jest, ako se ‘dvostruki bum’ stvarno dogodi – to će također donijeti olakšanje za energetski intenzivne osnovne industrije”, rekao je.

Međutim, potrebne su i srednjoročne strukturne mjere.

Proizvođač toaletnog papira Hakle nedavno je morao pokrenuti stečaj (više o tome ovdje).

Firma iz Düsseldorfa je kao razlog poteškoća s isplatom navela inflaciju i kašnjenje isplate državnih potpora.

Industrija radi na nižoj proizvodnji CO2

“Kratkoročno i srednjoročno, Njemačkoj je hitno potrebno više proizvodnih kapaciteta na tržištu električne energije koji su neovisni o ruskom uvozu energije kako bi se premostio jaz u opskrbi.”

Zatvorene elektrane na kameni ugljen morale bi se ponovno priključiti na mrežu “što je prije moguće”. Čak ni privremeno korištenje nuklearnih elektrana ne bi trebalo biti tabu.

U međuvremenu, ekspanzija obnovljivih izvora energije “mora se snažno pogurati naprijed i ubrzati procesi kako bi se što prije zamijenili fosilni i nuklearni izvori energije”, naglasio je predsjednik spomenutog udruženja.

Sama industrija radi na novim procesima i tehnikama proizvodnje s niskom emisijom CO2 kako bi smanjila potrošnju energije, a time i emisije.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst