Zadovoljna
Zadovoljna

NJEMAČKA: Ako ste dobili otkaz ili mijenjate posao, ovo morate napraviti što prije

1.369

Rijetko tko provede cijelu svoju karijeru kod istog poslodavca. Međutim, radni odnosi “ne prelijevaju” se uvijek glatko jedan u drugi. Što morate uzeti u obzir s pravne točke gledišta ako postoji prijelazna faza između dva posla?

Cornelia Oster, specijalizirana odvjetnica za radno i socijalno pravo u Wieslochu, ima jasan savjet:

“Općenito preporučam svima da se prijave kao tražitelji posla ili nezaposleni kada prestane radni odnos.”

To vrijedi i za sve koji već imaju na umu novi posao.

Razlog: Oni koji se prijavljuju kao nezaposleni obično imaju mirovinsko, zdravstveno i osiguranje za dugotrajnu njegu preko zavoda za zapošljavanje. „Stoga je važno da nema praznina u stažu mirovinskog osiguranja.

Međutim, oni koji su sami dali otkaz obično dobivaju od zavoda za zapošljavanje dvanaest tjedana blokade tijekom kojih nemaju prava na naknadu za nezaposlene.

Prema njezinim riječima, i u ovom slučaju preporučljivo je prijaviti se kao nezaposleni. Jer i za vrijeme blokade zavod za zapošljavanje uplaćuje doprinose za zdravstveno osiguranje i njegu.

Međutim, ne postoji obveza osiguranja u sustavu mirovinskog osiguranja.

“Naravno da se morate držati propisa osiguravajuće zajednice ako se prijavite kao tražitelj posla ili nezaposleni”, kaže Oster.

To može uključivati, na primjer, dogovaranje sastanaka s odgovornim službenikom ili pisanje prijava za posao

Također je ključno ispoštovati rokove, kaže Oster. Na primjer, svatko tko sazna za otkaz mora se prijaviti kao tražitelj posla u roku od tri dana.

Ako radni odnos ističe, morate se prijaviti kao tražitelj posla tri mjeseca prije prestanka radnog odnosa.

A najkasnije prvog dana bez posla morate se prijaviti kao nezaposleni na zavodu za zapošljavanje.

Pravni savjet ima smisla prije davanja obavijesti

Osim toga, Cornelia Oster smatra da se čak i oni koji već imaju izglede za novi posao ne bi trebali jednostavno oslanjati na to.

“Čak i ako imate novi ugovor o radu, radni odnos uvijek počinje probnim rokom.” Za to vrijeme radni odnos može ponovno prestati bez razloga.

Također se uvijek može dogoditi da do radnog odnosa u konačnici uopće ne dođe.

Kako bi radnici bili zaštićeni za takve slučajeve, preporučljivo je prijaviti se kao nezaposleni.

U svakom slučaju, Oster savjetuje potražiti pravni savjet prije obavijesti. Na taj način možete izbjeći da se zbog neznanja dovedete u lošiji položaj. Oster daje primjer:

Pretpostavimo da osoba ima posao s punim radnim vremenom do 30. lipnja i počinje raditi na pola radnog vremena 1. kolovoza. U međuvremenu je mjesec dana nezaposlena.

Ako se posao s nepunim radnim vremenom ponovno prekine tijekom probnog roka, možete imati pravo na veću naknadu za nezaposlene koja se odnosi na prethodni posao s punim radnim vremenom.

“Ovo pravo istječe samo kada se radi nepuno radno vrijeme godinu dana”, kaže Oster.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst