Zadovoljna
Zadovoljna

NJEMAČKA: Ako ovo odbijete od Zavoda za zapošljavanje, pripremite se na posljedice

1.006

Morate li pohađati prijavnu obuku njemačkog Zavoda za zapošljavanje – ili možete odustati od mjere? Odvjetnik specijalist za radno pravo objašnjava.

Svatko tko prima beneficije od Zavoda za zapošljavanje može biti zamoljen da sudjeluje u mjeri profesionalne integracije – na primjer tečaj osposobljavanja za prijavu.

Ali morate li sudjelovati ako ste već upoznati s aplikacijama?

„U pravilu se tome ne možete oduprijeti“, kaže Johannes Schipp, specijalist za radno pravo u Güterslohu.

Prema riječima Schippa, takva obuka za prijavu odvija se putem takozvanog integracijskog sporazuma s agencijom za zapošljavanje.

Tražitelji posla potpisuju da će sudjelovati u obuci. Oni koji ne potpišu mogu se upravnim aktom prisiliti na sudjelovanje.

Ova sankcija prijeti u slučaju odbijanja

Ako tražitelji posla ipak odbiju sudjelovati u mjeri, moraju očekivati posljedice.

Za primatelje naknade za nezaposlene I to je značilo razdoblje blokade, za primatelje naknade za nezaposlene II smanjenje naknade.

No 1. januara 2023. naknada za nezaposlene zamijenjena je Građanskim dohotkom (Bürgergeld) “I ovdje važe sankcije koje su nešto blaže od onih za staru naknadu za nezaposlene II”, kaže Schipp.

Tražitelje posla koji odbiju mjeru integracije moraju i dalje očekivati smanjenje beneficija – prva povreda obveze za deset posto, druga za 20 posto i treća za 30 posto.

Ubuduće pak više ne bi trebao postojati integracijski sporazum, nego plan suradnje. “Ali ova će promjena stupiti na snagu tek 1. srpnja 2023.”, kaže Schipp.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst