Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

NJEMAC VARAO NA UGOVORIMA O NAJMU: Naplaćivao najam pet puta više – “Do pet osoba boravilo je u sobama od 20 četvornih metara”

90

Skriveno siromaštvo među umirovljenicima u Njemačkoj veliki je društveni problem. Jedan od primjera je Annemarie K. (77) iz Dinslakena (NRW) koja s mirovinom jedva spaja kraj s krajem i stoga mora nastaviti raditi.

Annemarie K. iz Dinslakena ima 77 godina i još uvijek mora raditi kako bi preživjela .

S mjesečnom mirovinom od 731 eura i 97 eura naknade za stanovanje teško može pokriti osnovne potrebe – čak je i posjet frizeru preskup, prenosi “rponline”. Kako bi si mogla priuštiti taj “luksuz”, Annemarie K. čisti tri sata tjedno.

Umirovljenica Annemarie K. kupuje samo ono što joj stvarno treba i kuha za nekoliko dana. Gotova jela za nju ne dolaze u obzir. Zbog velikih troškova, kaže, rijetko pali grijanje.

No unatoč njezinoj štednji i radu, stalni financijski pritisak ostaje. No ona se srami svoje nevolje i o tome ne želi govoriti: “Moram sama to riješiti”, kaže starija građanka.

Prema Caritasu, sve više starijih osoba mora raditi

Kako javlja Caritas u Dinslakenu, tužan primjer Annemarie K. nije usamljen slučaj. Sve više starijih osoba prisiljeno je nastaviti raditi unatoč mirovini kako bi financirali život.

Situaciju pogoršava trenutna eksplozija cijena, koja uzrokuje financijske poteškoće mnogima, posebice umirovljenicima.

Nacionalna iskustva podupiru lokalne primjere. Sve više ljudi u dobi za mirovinu mora raditi jer nemaju dovoljno novca.

Prema “Der Paritätische”, siromaštvo u starosti među umirovljenicima iznosi 17,6 posto, a među umirovljenicima 18,2 posto. Žene u starijoj dobi su uglavnom siromašnije

Comments are closed.