Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

NE TREBATE BITI OZBILJNO BOLESNI KAKO BI KORISTILI BOLOVANJE: Evo kako dobiti 3 tjedna oporavka od posla

237

Nitko ne mora biti ozbiljno bolestan da bi koristio bolovanje. Ako vam je potrebna duža pauza od posla, razmislite o preventivnom tretmanu. No, tko na to ima pravo i tko to plaća?

Prema statistikama krovne organizacije BKK, broj slučajeva sindroma burnout ili sindrom izgaranja na poslu bio je na visokoj razini 2021. godine.

U prosjeku svakih 1000 zdravstvenih osiguranika bilo je 88 dana nesposobno za rad s ovom dijagnozom.

Ispada da su mnogi zaposlenici pod stresom i iscrpljeni. Ako se i vi osjećate isto, trebali biste razmisliti o preventivnom liječenju. Pokazat ćemo vam tko na to ima pravo i tko to plaća.

Prijavite se za preventivni tretman: Evo kako to funkcionira

Ono što je važno kod preventivnog liječenja je da se ono mora smatrati medicinski neophodnim. U konačnici, cilj je izbjeći dugotrajnu bolest ili pogoršanje zdravlja. Za to su potrebna četiri koraka:

Posavjetujte se sa svojim liječnikom: Razgovarajte sa svojim obiteljskim liječnikom o ambulantnom preventivnom liječenju. To je moguće ako sve druge mogućnosti terapije u vašem mjestu stanovanja nisu opcija.

Ispunite prijavu za liječenje: Odgovarajuće obrasce možete dobiti kod vašeg zdravstvenog osiguranja. Ponesite ih sa sobom na drugi pregled kod liječnika i zajedno odlučite o fokusu liječenja – obrazac će ispuniti liječnik.

Podnesite zahtjev: Obrazac i potrebne dokaze dostavite svom zdravstvenom osiguranju. Medicinska služba zdravstvenog osiguranja (MDK) može biti pozvana na pregled i poslati vas drugom liječniku kako biste dobili neovisno, drugo mišljenje.

Započnite s liječenjem što je prije moguće: Ako je zahtjev odobren, morate sa svojim obiteljskim liječnikom odabrati prikladnu lokaciju lječilišta i započeti s liječenjem unutar četiri mjeseca od odobrenja. U protivnom zahtjev zastarijeva.

Ako vaš zahtjev odbije zavod za zdravstveno osiguranje, možete podnijeti prigovor u roku od mjesec dana. Neka vaš liječnik ponovno pojasni hitnost liječenja kako bi se uvažio vaš zahtjev. Ako ni to ne uspije, morali biste podnijeti tužbu društvenom sudu (Sozialgericht)

Prijavite se za liječenje: Kako obavještavate svog nadređenog?

Tretman obično traje tri tjedna. Dakle, izostajete s posla dulje vrijeme i trebate obavijestiti svog poslodavca – ali koje je pravo vrijeme za to?

Prema članku 9. Zakona o kontinuiranoj isplati plaća (EntgFG), dužni ste obavijestiti poslodavca o vremenu i trajanju liječenja odmah nakon što to saznate. Morate dostaviti sljedeće dokumente:
obavijest o odobrenju od društva za zdravstveno osiguranje
liječničko uvjerenje o nužnosti mjere

Međutim, u interesu mira na poslu sa svojim šefom i kolegama, također bi bilo preporučljivo najaviti plan dovoljno unaprijed. To može značiti da se tretman može bolje uskladiti s odsutnostima drugih zaposlenika i operativnim procesima.

Međutim, to ovisi o individualnoj radnoj atmosferi. Važno: Poslodavac nema pravnu osnovu zabraniti vam liječenje ili narediti njegovu odgodu.

Ko isplaćuje plaću tijekom liječenja?

Prema EntgFG-u, ista pravila vrijede za medicinski neophodan tretman kao i za uobičajeni bolovanje. Poslodavac je stoga dužan nastaviti isplaćivati plaće za vrijeme trajanja mjere. Dakle, ne morate brinuti o financijskim gubicima.

Isto vrijedi i za tretman roditelj-dijete u kojem mogu sudjelovati i majke i očevi sa svojim djetetom.

Comments are closed.