Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

NAKON STRAVIČNOG UBOJSTVA U ŠKOLI U NJEMAČKOJ: Progovorila majka 15-godišnjeg ubojice!

183

Mateja Z., 15-godišnji njemački državljanin srpsko-kosovskog migracijskog podrijetla koji je u četvrtak u školi Waldbachschule u Offenburgu (Baden-Württemberg) pucao i ubio svog kolegu iz razreda, prethodno je svoju žrtvu planirao zapaliti.

To je utvrđeno policijskom istragom, a tijekom pretrage školske zgrade u kojoj je 15-godišnjak s dva hica u glavu ubio Pawlosa (15) policija je pronašla zapaljivo sredstvo.

Učenik 9. razreda je prema riječima majke pratio vijesti o ubojstvima u školama u Srbiji i Njemačkoj.

– Nedavno je bila pucnjava u školi u Srbiji i on je pratio vijesti. Gledao je te horor scene i na TikToku. Prije dva mjeseca mi je rekao da je na TikToku vidio kako je 14-godišnjak ubio vršnjaka u Lohr am Mainu i to zbog 60 eura duga, rekla je 42-godišnja majka Mateja Z.

Prema pisanju “Offenburger Tageblata”, Mateja je svoju žrtvu najprije polio zapaljivom tekućinom i nasred učionice ga pokušao zapaliti, ali mu to nije uspjelo zbog neispravnog upaljača.

Njegova majka je u izjavi za njemački Bild rekla kako ju je policija pitala za zapaljivu tekućinu, ali je rekla da je jedino zapaljivo što imaju lož ulje koje imaju u podrumu.

– Sada nas smatraju obitelji ubojice. Policija je dva puta dolazila u pretres kuće. Pitali su me i odakle mom sinu zapaljiva tekućina. Osim spremnika za ulje u podrumu, imam samo ulje za svjetiljke. To je oduzeto, rekla je 42-godišnjakinja.

Mateja Z. je kobnog je jutra majci rekao da se ne osjeća dobro i želi ostati kod kuće. Kad je majka otišla iz kuće, vjerojatno je pronašao skriveni ključ i iz ormarića uzeo djedovu staru Berettu, otišao u Waldbachschule i upucao svog kolegu iz razreda Pawlosa († 15) u glavu.

– Da, oružje je iz naše kuće, za što svi snosimo odgovornost, ali pištolj je bio pod ključem. Mateja nikad prije nije imao ništa s oružjem, rekla je majka.

Kazala je kako ne zna koji bi bio motiv njezinog sina.

Prema navodima policije, motiv bi mogla biti ljubomora ili vršnjačko nasilje. Pawlosovi kolege iz razreda rekli su da su on i Mateja bili zaljubljeni u istu djevojku.

Majka kaže da je čula da je bilo sukoba oko djevojčice, ali sumnja da bi to mogao biti motiv.

– Od početka školske godine bio je dosta tajnovit, gotovo da nije govorio. Mora da se nešto dogodilo u školi. Ima li tu nekakve ucjene, nekakvog izrugivanja? Sve su to nagađanja, rekla je majka i dodala da mu Pawlos nikad nije bio prijatelj.

– Rečeno mi je da ga mogu vidjeti tek 22. studenog, rekla je Matejeva majka.

Comments are closed.