Zadovoljna
Zadovoljna

NAJVAŽNIJE PROMJENE U 2023.GODINI: Zaposlenici, radno vrijeme, bolovanje, godišnji odmor…

827

Njemačka vlada je u 2022. godini donijela mnoge važne odluke koje će stupiti na snagu u 2023. godini.

Primjerice, tvrtke moraju precizno bilježiti radno vrijeme svojih zaposlenika, pravo na godišnji odmor više ne može jednostavno istjecati, a bolovanje pisano u papirnatom obliku je prošlost.

U nastavku smo saželi važne promjene:

Radno vrijeme mora biti točno evidentirano

Prije su tvrtke morale samo evidentirati rade li njihovi zaposlenici prekovremeno ili nedjeljom i državnim praznicima. Sada je to obavezno za cijelo radno vrijeme.

– Suština je da postoji puno više birokracije za sve uključene, ali služi jačanju prava zaposlenika i u konačnici postoji transparentnost o tome koliko zaposlenik stvarno radi, objašnjava odvjetnik Volker Görzel.

Dani godišnjeg odmora više ne istječu automatski

Prema odluci Saveznog suda za rad, neiskorišteni godišnji odmor ne prestaje automatski nakon tri godine. Ovo vrijedi ako poslodavci svoje zaposlenike na vrijeme ne zamole da uzmu godišnji odmor i ne upozore ih na prijeteću zastaru.

Obveza poslodavca na davanje informacija trebala bi se odnositi i na zaposlenike koji su dulje bolesni. Do sada im je prijetio gubitak godišnjeg odmora 15 mjeseci nakon isteka kalendarske godine za godinu bolesti. To više ne vrijedi.

Dosadašnji “žuti listić” za bolovanje postaje digitalan

Ono što će se još promijeniti za zaposlenike 2023. je uzimanje bolovanja digitalnim putem.

U ovoj godini liječnik će te podatke poslati zavodu za zdravstveno osiguranje, gdje ih poslodavac može dobiti.

Zaposlenici se i dalje moraju odmah javiti na bolovanje, ali više ne moraju predavati tzv. žuti listić, odnosno u papirnatom obliku.

Rad od kuće

Dobre vijesti za zaposlenike koji često rade od kuće. Ubuduće se umjesto 600 u poreznu prijavu može primijeniti paušalni iznos do 1.000 eura za rad od kuće.

Paušal je jedan od troškova vezanih uz dohodak, za koji se ionako svim poreznim obveznicima naplaćuje 1.200 eura.

Profitiraju samo oni koji taj iznos pređu s paušalom kućnog ureda i ostalim troškovima.

Povećat će se osnovica

Osim toga, povećat će se i tzv. osnovni porezni odbitak. To posebno osigurava da životni minimum ostane neoporeziv za sve. Za 2023. će se povećati za 561 euro na 10.908 eura.

Za 2024. slijedi daljnje povećanje od 696 eura na 11.604 eura.

Povećava se doprinos za osiguranje od nezaposlenosti

Promjene su i kod osiguranja za slučaj nezaposlenosti. Doprinos za osiguranje od nezaposlenosti povećava se za 0,2 postotna boda na 2,6 posto.

Doprinos je pao u dva koraka na 2,4 posto u 2019./2020. – no već tada je planirano da će ponovno porasti početkom 2023. godine. Polovicu doprinosa plaća poslodavac, a polovinu zaposlenik.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst