Zadovoljna
Zadovoljna

NAJVAŽNIJE PROMJENE U 2023.GODINI U NJEMAČKOJ: Dječji doplatak, najam stana, zdravstveno osiguranje, cijene goriva, porez…

794

Nova godina je pred vratima, a s novom 2023. godinom dolazi i niz promjena za stanovnike Njemačke.

U nastavku pročitajte koje će značajnije promjene utjecati na život stanovnika od 2023. godine:

Više novca za djecu

Od siječnja dječji doplatak raste na jedinstvenih 250 eura po djetetu i mjesečno.

Odnosno, roditelji će dobivati 250 eura za svako dijete, bez obzira na to je li prvo, drugo, treće ili četvrto dijete rođeno u obitelji.

To znači kako će za prvo dvoje djece u obitelji mjesečna naknada porasti s 219 na 250 eura po djetetu.

Za treće dijete mjesečni iznos se povećava s 225 na 250 eura, a za četvrto i svako daljnje dijete već sada iznosi 250 eura i toliko i ostaje.

Kočnice cijena struje i plina

Stanovnike Njemačke čekaju promjene cijena struje i plina.

Prema odluci savezne vlade, one stupaju na snagu od ožujka, ali bi trebale vrijediti i retroaktivno za siječanj i veljaču.

Stanari više ne moraju sami plaćati cijenu CO2

Porez za grijanje na lož ulje i plin ubuduće će se dijeliti između najmoprimaca i najmodavaca;

Do sada su stanari morali plaćati samo tzv. cijenu CO2, što su zaštitnici potrošača smatrali nepravednim. Udo Sieverding iz savjetovališta za potrošače NRW-a objašnjava:

– Zato sada postoji novi model, postupni model, gdje se pravi razlika. Loša zgrada, loše energetsko stanje, stanodavac mora platiti više.

Dobra zgrada, ali još uvijek velika potrošnja, gdje zapravo ovisi o ponašanju stanara u grijanju i ventilaciji, onda stanar mora platiti više.

Usredotočite se na obnovljivu energiju

Vlasnici domova trebali bi biti sretni ako imaju privatni solarni sustav instaliran na krovu, jer između ostalog štede na porezu na promet.

Više zaštite okoliša

Plastična ambalaža odlazi u povijest. Restorani, dostavne službe i slično ubuduće će morati ponuditi višekratnu ambalažu za hranu i piće.

Manje tvrtke poput pekara ili zalogajnica izuzete su od toga, no od sljedeće godine morat će prihvaćati ambalažu koju kupci donesu sa sobom.

Zdravstveno osiguranje

Oni koji štede moraju u novoj godini platiti samo porez na kapitalnu dobit od 1.000 eura. Time se naknada povećava za 25 posto.

Uz to, prilikom uzimanja bolovanja, zaposlenici mogu samo elektronički poslati podatke o potvrde o bolovanju od svog zdravstvenog osiguranja.

To znači kako podatke o nesposobnosti za rad svojih zaposlenika poslodavci mogu dobiti samo elektroničkim putem od zdravstvenog osiguranja.

Nažalost, nisu sve promjene za 2023. pozitivne. U novoj godini nema samo razloga za slavlje, postoje i neke negativne promjene koje izravno utječu na nas potrošače.

Promotivni bonus pri kupnji e-automobila

Državna subvencija za kupnju e-automobila u idućoj godini neće biti visoka kao dosad. Međutim, prema Sieverdingu, to je razumljivo:

“Velika je potražnja za tim, a onda reći, u redu, još uvijek postoji subvencija, ali ne tako izdašna kao prije. Signal mora ići tržištu i proizvođačima.”

Veći porez na nasljedstvo

Nasljednici nekretnina moraju se prilagoditi višim porezima na nasljedstva i darove.

Razlog tome je nova metoda procjene vrijednosti nekretnine koja će se ubuduće više temeljiti na trenutnoj tržišnoj vrijednosti.

Govori se o porastu vrijednosti od 20 ili 30 posto, pa sve do golemih 60 posto.

“Süddeutsche Zeitung” je ovo posljednje izračunao za obiteljsku kuću u skupoj prijestolnici Bavarske.

Sukladno tome, dijete koje je naslijedilo nekretninu u Münchenu moralo bi platiti ukupno 58.000 eura poreza na nasljedstvo umjesto dosadašnjih 10.000 eura.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst