Zadovoljna
Zadovoljna

MNOGI U NJEMAČKOJ OVO NE ZNAJU: Imaju li roditelji pravo na 250 eura po djetetu ako već primaju dječji doplatak?

1.066

Za dječji dodatak (Kinderzuschlag) u Njemačkoj se mogu prijaviti obitelji s niskim primanjima čak i ako primaju dječji doplatak.

Od siječnja je taj dodatak čak povećan na 250 eura po djetetu. Za izračun se uzimaju i troškovi stanovanja i broj djece.

Prema procjeni Ministarstva obitelji, oko 2,3 milijuna djece u Njemačkoj ima zakonsko pravo na dječji dodatak. Međutim, u prosincu 2022. za dječji dodatak prijaveljno je samo 800.000 djece.

– Može se samo nagađati zašto tako malo obitelji traži novac. Međutim, savezna vlada ima cilj doprijeti do što većeg broja osoba koje imaju pravo.

Niti jedna obitelj se ne treba sramiti traženja socijalne naknade od države, rekla je glasnogovornica Ministarstva obitelji.

Pravo na dječji doplatak? Morate ispuniti ove zahtjeve:

Dječji doplatak obično se dodjeljuje na razdoblje od šest mjeseci. Prijavljuje se u Familienkasse. Prema “Saveznoj agenciji za zapošljavanje” preduvjeti za dječji doplatak su:

Vaše dijete još uvijek živi u vašem kućanstvu, mlađe je od 25 godina i nije u braku.
Za svoje dijete primate dječji doplatak (ili sličan dodatak).

Zarađujete najmanje 900 eura kao par ili 600 eura kao samohrani roditelj.

Imali biste dovoljno novca za uzdržavanje obitelji da ste uz primanja primali dječji doplatak ili naknadu za stanovanje.

Ako imate više djece, isplaćuje se ukupan iznos, maksimalan iznos po djetetu je 250 eura.

Vrijedi podnijeti zahtjev što prije jer se dječji doplatak neće isplaćivati ​​retrogradno. Inače, dječji doplatak i dječji dodatak isplaćuju se isti dan.

Kada će se isplaćivati ​​dječji doplatak u 2023. godini?

Kada će vam se dječji doplatak prenijeti ovisi o zadnjoj znamenki vašeg broja dječjeg doplatka.

Primjenjuje se sljedeće: što je zadnja znamenka niža, novac će vam biti doznačen ranije u mjesecu.

Obitelji sa zadnjom znamenkom 0 prve dobivaju novac izravno na početku mjeseca. Obitelji koje završavaju na 9 isplaćuju se na kraju mjeseca.

Zahtjev za dječji doplatak možete podnijeti online. Ono što trebate je dokaz o vašim prihodima (i vašeg partnera, ako postoji), izjava o vašoj imovini i dokaz o vašim životnim troškovima.

Imate li uz plaću pravo na dječji dodatak 2023?

Pravo na dječji doplatak obračunava se za svaku obitelj pojedinačno.

Pitate li se imate li već ili još uvijek imate pravo na svoj prihod?

Nekoliko primjera izračuna iz centra za zapošljavanje daje orijentaciju. Budući da se doplata obračunava pojedinačno za svaku obitelj, ne mogu se dati opći izračuni.

Primjer 1: Samohrani roditelj, 1 dijete

Ako samohrani roditelj plaća oko 490 eura stanarine uključujući grijanje za dijete, dodatak se može tražiti ako je bruto prihod od oko 1.200 do oko 2.700 eura (dijete: 6 godina).

Primjer 2: Samohrani roditelj, 2 djece

Uz stanarinu s uključenim grijanjem od oko 790 eura, bruto plaća s 2 djece može biti oko 950 eura do oko 3.900 eura. (Djeca: 6 i 8 godina). Održavanje ili predujam za održavanje nisu uzeti u obzir.

Primjer 3: Bračni par s 2 djece

U slučaju obitelji udvoje s 2 djece i stanarinom uključujući grijanje od oko 690 eura, zajednički bruto dohodak može biti oko 1.200 eura (jedno lice) do oko 4.100 eura (dvostruko) (djeca: 6 i 8 godina).

Ako je stanarina viša, npr. oko 990 eura, bruto plaća može biti oko 1.450 eura (jedan radnik) do oko 4.350 eura (dvostruki radnik) (djeca: 6 i 8 godina).

Primjer 4: Bračni par s 3 djece

Ako par obitelji s 3 djece plaća bruto stanarinu od oko 990 eura, oni mogu zaraditi oko 950 eura (jedno lice) do oko 5.100 eura (dvostruko) bruto (djeca: 6, 8 i 10 godina).

Zahtjev za dječji doplatak: Koja imovina se provjerava i koliko novca mogu očekivati?

Za prijavu će se provjeriti i vaša imovina, ali samo ako je “znatna”, navodi se u informaciji Saveznog zavoda za zapošljavanje. Što to znači?

O velikim primanjima govorimo ako je ono veće od 55.000 eura za dvije osobe u dobrotvornoj zajednici i 70.000 eura za tri osobe.

Za svako sljedeće dijete moguće je 15.000 eura. U obzir dolaze gotovina, štednja, vrijednosni papiri, ugovori o kreditu za izgradnju, dionice i udjeli u fondovima ili nekretnine, ali ne i (odgovarajući) stan ili kuća u kojoj živite.

Na stranicama zavoda za zapošljavanje postoji i kalkulator, tzv. KiZ-Lotsen, pomoću kojeg se pojedinačno može provjeriti pravo na dječji dodatak.

– Kod nas djeca žive na minimumu egzistencije jer roditelji ne znaju da imaju pravo na potporu ili im se proces prijave čini prekompliciranim.

Primjerice, mnoge obitelji s niskim primanjima ne znaju za dječji dodatak.

To je još jedan razlog zašto bi dječji dodatak trebao biti dio naknada koje ćemo uklopiti u planiranu osnovnu dječju sigurnost, rekla je ministrica Ministarstva obitelji Lisa Paus.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst