Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

MNOGI NE ZNAJU ZA OVO PRAVILO: Ako učinite ovo na bankomatu u Njemačkoj, možete biti ozbiljno kažnjeni

615

Unatoč raznim digitalnim opcijama plaćanja, mnogi i dalje koriste gotovinu zbog čega često moraju ići na bankomat.

U žurbi ponekad nešto novca ostane u bankomatu. Međutim, svatko tko uzme taj novac u Njemačkoj može biti oštro sankcioniran.

Postoje jasna pravila o tome koliko pronađene gotovine pronalazač ne mora prijaviti nadležnim tijelima. Granica je najvjerojatnije niža nego što većina pretpostavlja.

Primjenjuje se ovo novčano pravilo

Kako Sparkasse objašnjava, u takvim slučajevima vrijedi sljedeće: “Nalaze gotovine u vrijednosti do 10 eura možete zadržati u potpunosti. Iznose veće od 10 eura morate donijeti u Ured za izgubljene stvari.”

Ako se nitko ne javi i ne podnese zahtjev u sljedećih šest mjeseci, pronalazač može zadržati novac.

Inače postoji naknada za pronalazače, kako je između ostalog regulirano u odjeljku 971. Građanskog zakonika (BGB). Tu se pobliže kaže:

“Nalaznik može zahtijevati nagradu od vlasnika izgubljenog novca ili predmeta. Pronalazaču pripada pet posto od vrijednosti predmeta do 500 eura, tri posto od robe skuplje od 500 eura vrijednosti.”

Ove se kazne primjenjuju u slučaju kršenja navedenih pravila

Naime, kao što kaže Kazneni zakon u članku 246., činite kazneno djelo ako ne prijavite pronalazak robe ili novca u vrijednosti većoj iznad deset eura.

To može rezultirati ne samo novčanom kaznom. “Moguća je i kazna zatvora do tri godine ako za djelo nije propisana stroža kazna drugim odredbama”.

Ako ste u bankomatu pronašli novac koji prelazi navedenu vrijednost, trebate ga predati na za to predviđenim mjestima.

To uključuje policiju, Ured za izgubljene stvari ili druga odgovorna tijela. Ako zadržite novac, to može imati ozbiljne pravne posljedice.

Comments are closed.