Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

MLADI BANKAR (21) IZ MÜNCHENA OPLJAČKAO BANKU U KOJOJ JE RADIO: Iz sefa je nestalo 735.000 eura – Novcu ni nakon dvije godine nema ni traga

606

Zanimljivo suđenje mladom bankaru Mateuszu Z. (21) traje pred sudom u Münchenu. Mladi Poljak Mateusz Z.  je u srpnju prošle godine iz sefa VR banke na području Münchena navodno otuđio 735.000 eura.

Mateusz Z. je uhićen tek šest mjeseci nakon zločina, navode njemački mediji. Sada je bankar na optuženičkoj klupi zbog osobito teške krađe. No, prema tvrdnjama državnog odvjetništva, novac iz pljačke još nije pronađen.

Početkom 2022. godine, nakon završenog obrazovanja, tada 19-godišnjak je započeo svoj prvi posao kao bankovni službenik u VR-Bank u Feldkirchenu pored Münchena. Samo pet mjeseci kasnije izveo je pljačku, navode njemački mediji.

Krajem srpnja prvi put mu je dopušteno da u blagajni banke prebroji novac koji će kasnije biti odnesen u sef. Prema optužnici, prethodno je od Bundesbanke naručio 220.000 eura za “fiktivnog kupca” kako bi se sef dobro napunio.

“Moj život ovisi o novcu. Moja baka ima puno dugova”

Iako je banka prilikom brojanja novca koristila “princip četiri oka”, Mateusz Z. je nešto prije pauze za ručak samoinicijativno odnio novac iz prostora blagajne u trezor.

“Optuženi je sav novac koji je tada bio u blagajni stavio u ruksak koji je nosio.” Ukupno 735.000 eura! Kada su ga bankarski službenici uhvatili, Mateusz Z. je samo rekao da mu “život ovisi o novcu” i da “njegova baka ima puno dugova”. Zatim je pobjegao preko parkirališta banke.

Tek nekoliko mjeseci kasnije, u veljači 2023., pljačkaš sefa je uhićen, navode njemački mediji.

Predao se policiji

Prema tvrdnjama istražitelja, on se skrivao, vjerojatno u Albaniji, Turskoj ili Češkoj. Preko svog odvjetnika Mateusz Z. se prijavio državnom odvjetništvu, a potom se predao policiji u Münchenu i od tada je u pritvoru.

Mateusz Z. je tijekom suđenja šutio o optužbama. No, tijekom pravne rasprave između njegovih branitelja, državnog odvjetništva i suda, došlo se do zaključka da je mogao postojati i mogući pomagač za zločin. Navodno ga je pomagač u zločinu prisilio na krađu novca.

Dao im je novac dok je još bio u banci

Istražitelj je na sudu objasnio da je osumnjičeni na prvim ispitivanjima u policiji čak govorio o nekoliko pomagača. Dao im je novac dok je još bio u banci.

Naime, put do trezora banke nije bio posebno osiguran, “do trezora se moglo nesmetano doći iz podzemne garaže”, objasnio je policajac. No, teško je shvatljiva da je u zločinu zapravo bilo pomagača.

Nakon zločina, u stanu Mateusza Z. pronađena je i lopata na kojoj su bili tragovi zemlje. Mediji navode kako su susjedi Mateusza Z. nakon zločina vidjeli s lopatom ispred kuće.

Policija je angažirala pse tragače koji su pretražili prostor oko kuće, ali ni tu plijen nije pronađen.

Osumnjičenom za zločin prijeti višegodišnja zatvorska kazna. Kako pišu njemački mediji, tužiteljstvo za zločin traži i do sedam godina zatvora. Izricanje presude očekuje se sredinom veljače.

Comments are closed.