Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

MILIONI ĆE IMATI VIŠE NOVCA U NOVČANICIMA: Dobra vijest za sve koji rade mini-posao ili imaju minimalnu satnicu

112

Dolaskom nove godine stigle su dobre vijesti za milijune radnika u Njemačkoj. Naime, od 1. januara u Njemačkoj je povećana minimalna satnica.

Kao što je već ranije najavljeno, mnogi su troškovi za stanovnike Njemačke porasli od 1. januara 2024. godine. To znači da će gorivo i grijanje ponovno poskupjeti.

Budući da je porez na CO2 porastao na 45 eura po toni, cijene energije također rastu.

Od početka godine poskupilo je i jelo u restoranima ili kafićima, jer se PDV umjesto 7 posto ponovno primjenjuje po stopi od 19 posto.

U Njemačkoj se povećava minimalna satnica

Doprinosi za socijalno osiguranje također će biti veći – ali samo za osobe s visokim primanjima. Ali, s druge strane ima i dobrih vijesti.

Nakon što se povećala socijalna naknada građanski dohodak sada se povećala i minimalna satnica u Njemačkoj.

Od 1. januara zakonska minimalna satnica porasla je s 12 eura na 12,42 eura po satu.

Istodobno se povećala i gornja granica za male poslove s 520 eura na 538 eura. Još je jedna novost u plaćama pripravnika.

Rast minimalne satnice za pripravnike

U prvoj godini obuke minimalna plaća raste za 4,7 posto na 649 eura mjesečno. To utječe na sve obuke koje su počele od 1. januara ove godine.

Još jedna dobra vijest je olakšanje za one kojima je potrebna njega.

Svima koji primaju kućnu njegu doplatak se povećava za pet posto. Ovisno o stupnju skrbi, to je 16 do 45 eura više mjesečno.

Olakšice postoje i za pacijente koji su na kućnoj njezi. Ovisno o dužini boravka u domu, postotak doplate raste između pet i deset posto.

Povećava se i dječji dodatak za obitelji s niskim primanjima. Maksimalni iznos dječjeg dodatka koji roditelj prima za dijete raste s 250 eura na 292 eura.

Comments are closed.