Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

METE0R0L0ZI UP0Z0RAVAJU: Oluja “Jitka” će u srijedu donijeti olujne udare vjetra i pljuskove

197

Očekuje se da će oluja “Jitka” izazvati olujne udare u Njemačkoj u srijedu. U međuvremenu, Velika Britanija i Irska spremaju se za drugu oluju u kratkom vremenu.

Oluja “Jitka” ove srijede prijeti snažnim udarima diljem Njemačke. Očekivalo se da će oluja Jitka ili Jocelyn ( međunarodni naziv) , izazvati oluje u Velikoj Britaniji i Irskoj već u utorak navečer.

Neposredno prije toga, oluja “Isha” izazvala je velike smetnje u prometu i brojne štete na Britanskom otočju.

Upozorenje posebno za priobalje i planinska područja

Njemačka meteorološka služba (DWD) očekuje pljuskove na sjeveru i istoku zemlje. Treba očekivati jake oluje na njemačkim obalama i orkanske vjetrove u višim planinama.

Prema najavi DWD-a na Brockenu u planinama Harz mogući su ekstremni udari uragana veći od 140 kilometara na sat.

Prema prognozi, vjetar će se pojačati u noći na srijedu. “Na niskim visinama na sjeverozapadu, olujni udari ili nevremena pojavljuju se sve češće kako noć odmiče”, objasnio je meteorolog DWD-a Helge Tuschy.

I u podnožju Erzgebirge jugozapadni vjetar postaje sve olujniji. Prijeti jako nevrijeme s jugozapada nad Njemačkim zaljevom. Vjetar će potom u srijedu kasno poslijepodne i navečer oslabjeti.

U četvrtak meteorolozi najprije na istoku očekuju jake do olujne udare, inače će puhati slab do umjeren vjetar.

Još jedna oluja na Britanskom otočju

Očekuje se da će od utorka navečer “Jitka”/”Jocelyn” izazvati jake vjetrove, posebno na sjeveru i zapadu Škotske, iako slabije od “Isha”.

Željeznički promet u najsjevernijem dijelu Velike Britanije trebao bi biti potpuno zaustavljen od utorka navečer do srijede ujutro. Obilna kiša se također očekuje u velikim dijelovima zemlje.

Zbog “Ishe” je u ponedjeljak navečer bez struje bilo još oko 13.000 kućanstava u Sjevernoj Irskoj, a deseci tisuća pogođeni su i u Velikoj Britaniji, javlja BBC. U nevremenu su poginule dvije osobe.

U Hamburgu nije bilo olujnog udara

Očekivani val oluje nije se ostvario u Hamburgu u utorak poslijepodne. Ipak, voda je ponovno zapljusnula ribarnicu i parkiralište kod ribarnice. “Sve je vrlo opušteno. Vjetar je popustio”, rekla je glasnogovornica Savezne pomorske i hidrografske agencije (BSH).

Voda na vodostaju St. Paulija porasla je oko 1,30 metara iznad srednje razine poplave oko 14 sati. BSH je prethodno upozorio na olujni udar. Međutim, u St. Pauliju nije dosegnut kritični vodostaj od 1,50 metara.

Comments are closed.