Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

LOŠA VIJEST ZA NJEMAČKE POTROŠAČE: Ovu namirnicu koristimo svakodnevno, a uskoro bi mogla koštati rekordnih 20 eura

403

Loša vijest za ljubitelje maslinovog ulja u Njemačkoj. Zbog dugotrajne suše u južnoj Europi, proizvođači maslinovog ulja sada značajno podižu cijene. To također ima izravan utjecaj na maslinovo ulje koje se prodaje u njemačkim supermarketima.

Ovogodišnja berba maslinova ulja i dalje je loša. Ponuda neće biti dovoljna da zadovolji potražnju, barem prema tvrdnjama najvećih proizvođača maslinovog ulja u Italiji, Španjolskoj, Turskoj i Grčkoj.

Novi podaci pokazuju da je globalna proizvodnja maslinovog ulja značajno opala, što je dovelo do povećanja cijene ekstra djevičanskog maslinovog ulja od 42 posto.

Maslinari se žale da masline više uopće ne daju sok. Situacija je toliko dramatična da mnogi poljoprivrednici strahuju za svoju egzistenciju, pišu njemački mediji.

Na policama supermarketa naglo raste cijena maslinovog ulja

I u Njemačkoj potrošači moraju očekivati ​​značajan porast cijena. Cijena litre mogla bi doseći i 20 eura.

Moguće je da će dobavljači smanjiti boce koje se prodaju u njemačkim supermarketima s jedne litre na 750 mililitara ili čak 500 mililitara, kako bi poskupljenje ulja za kućnu upotrebu bilo manje vidljivo.

U trgovačkim lancima Aldi Süd, Aldi Nord, Lidl, Netto Marken-Discount i Penny litra ekološkog maslinovog ulja trenutno stoji 8,99 eura.

Evo kad će kupci osjetiti poskupljenje

Njemački tržišni lider Bertolli ima prosječnu cijenu od 11,99 eura po litri za “Bertolli djevičansko maslinovo ulje” koje se predaje u trgovačkim lancima Rewe i Edeka.

Kućanstva mogu očekivati ​​korekciju cijena od 30 do 40 posto, a poskupljenje bi moglo biti vidljivo krajem godine.

Ostala ulja za kuhanje također bi mogla poskupjeti zbog toga. Ako cijena maslinovog ulja poraste, mogla bi porasti potražnja za alternativnim uljima poput ulja oraha, kokosa i lanenog ulja, jer bi mnoga kućanstva prešla na druga ulja zbog troškova.

Sve veća potražnja dovela bi do rasta cijena. Repičino i suncokretovo ulje tada bi također postali popularniji nego što su sada.

U svakom slučaju, tržišta žitarica i uljarica nervozno reagiraju s obzirom na bliskoistočni sukob, ističu francuski poljoprivredni analitičari.

Repica, sirovo ulje, pšenica i uljarice su od sredine listopada iznadprosječno poskupjeli. Osim toga, ruski rat u Ukrajini i dalje otežava uvjete sjetve, što zauzvrat dovodi do poskupljenja nafte na tržištu.

Trebam li sada kupiti maslinovo ulje?

“Djevičansko maslinovo ulje iz supermarketa obično ima rok trajanja godinu dana nakon otvaranja boce. Ako maslinovo ulje dobijete izravno iz Italije, Španjolske, Grčke ili…

Ako želite čuvati maslinovo ulje na duže vrijeme, trebali biste kupiti kanistere umjesto boca. Najbolje je kontaktirati izravno proizvođače maslinovog ulja. Cijene variraju ovisno o mjestu proizvodnje i kvaliteti maslinovog ulja.

Mala poduzeća u inozemstvu naplaćuju između 7 i 10 eura po litri. Jeftino maslinovo ulje dostupno je i u španjolskim, talijanskim, turskim i grčkim supermarketima u mnogim njemačkim gradovima.

Osim kanistara od 2 litre, zeleno zlato je dostupno i u pakiranjima od 5, 10 i 15 litara. Cijene su između 20 i 200 eura.

Koji su razlozi skoka cijena?

Cijena litre maslinovog ulja u pojedinim talijanskim regijama već je 15 eura, a očekuje se da će do kraja godine dosegnuti brojku od 20 eura. Prošle godine je cijena bila debelo ispod deset eura.

“Ako želite kupiti visokokvalitetno maslinovo ulje, sada ćete morati dublje posegnuti u džep”, kažu maslinari.

Kriva je ekstremna suša u Španjolskoj, ali i loša žetva u Grčkoj, Turskoj, Cipru i Italiji.

“Rastuće temperature također potiču štetočine i bolesti stabala”, kaže Grčko udruženje uzgajivača maslina u sjevernoj Grčkoj.

“Naša stabla su odjednom postala neplodna. Nikada nisam doživio nešto slično”, žale se maslinari.

Comments are closed.