Zadovoljna
Zadovoljna

LIJEČNIK ŠOKIRAO UPOZORENJEM: Evo zašto ne smijete koristiti sušilice za ruke u javnim toaletima!

969

U većini javnih toaleta postoje sušila za ruke. Nakon pranja ruku podrazumijevamo da ruke držimo ispod njih, uređaji ih suše jakim mlazom zraka.

Ali, jeste li ikada razmišljali o tome odakle zapravo dolazi zrak?

Sušilice zrak usisavaju iz prostorije. No, to također znači da sušilo za ruke ispuhuje sve vrste fekalnih klica koje se nalaze u zraku toaleta na vaše ruke.

Dokazao je to epidemiolog Eric Feigl-Ding.

U svojoj emisiji “How germy is it?”, dokazao je svoju tvrdnju. Iznad nekoliko sušilica za ruke u javnim toaletima držao je Petrijevu zdjelicu (laboratorijsku staklenu posudicu, ravnog dna s poklopcem koja služi za uzgoj raznih kultura bakterija i drugih mikroorganizama na hranjivim podlogama).

Za usporedbu, jednostavno je vukao Petrijevu zdjelicu po zraku u prostoriji, kako bi simulirao koliko klica uhvatimo kada otresemo ruke na suho.

– Stavio sam Petrijeve zdjelice u inkubator da klice rastu. Tri dana kasnije analizirao sam rezultate i došao do zaključka kako u Petrijevoj zdjelici, koju sam samo vukao kroz zrak kako bi simulirao potresanje na suho, nisu se mogle vidjeti nikakve vidljive klice.

U istom WC-u, međutim, rezultat sušila za ruke je šokantan: jasno se vidi nekoliko velikih nakupina klica. Dakle, izlazi puno groznih stvari, kaže liječnik.

Liječnik je usporedio i sušilicu za ruke iz toaleta iz benzinske postaje i kino dvorane te ustanovio kako je situacija u toaletu u kinima malo bolja.

– Na temelju ovog testa, jednostavno pustiti ruke da se osuše na zraku je najbolje rješenje.

Ako vam to nije dovoljno, trebali biste imati paket papirnatih maramica u džepu, ali nemojte koristiti sušilo za ruke, poručio je dr. Eric Feigl-Ding.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst