Zadovoljna
Zadovoljna

KOME JE POTREBNO TREBA DOBITI 1.000 EURA: Scholz najavio nove mjere finansijskog rasterećenja građana

1.668

Njemački kancelar Olaf Scholz najavio je u srijedu skoro donošenje trećeg paketa financijske pomoći građanima radi rastućih troškova energije.

„Nastojat ćemo pripremiti učinkoviti paket po mjeri građana tako da se nitko ne osjeća da je ostavljen na cjedilu s povišenim cijenama i inflacijom“, rekao je Scholz novinarima na sastanku vlade u dvorcu Merseberg pored Berlina.

Dodao je da će vlada učiniti „sve što je u njezinoj moći“ kako bi spriječilo pretjerano dizanje cijena energenata. „To je potrebno jer podizanje cijena više nije opravdano realnom situacijom“, rekao je Scholz.

Kancelar se osvrnuo i na zalihe plina u Njemačkoj rekavši da su skladišta bolje popunjena od očekivanog.

„Situacija je bolja nego što smo to mogli predvidjeti proteklih mjeseci, bližimo se granici od 85 posto popunjenosti“, izjavio je Scholz.

Prvog rujna ističu mjere iz tzv. drugog paketa financijskog rasterećenja građana koji je sadržavao mjere poput subvencije cijena goriva i jeftinije mjesečne karte javnog prijevoza.

U socijaldemokratsko-zeleno-liberalnoj vladi još nije postignut dogovor oko eventualnog produljenja mjere subvencioniranja javnog prijevoza.

Oporbena Kršćansko-demokratska unija (CDU) kritizirala je vladine mjera kao neučinkovite.

Predsjednik CDU-a Friedrich Merz je za javni servis ARD kritizirao mjeru iz „drugog paketa“po kojoj će svi zaposleni, kao i slobodnjaci te primatelji nekog oblika državne pomoći, primiti 300 eura naknade za povećane troškove energije.

„Ima više smisla dati nekome, kome je to stvarno potrebno, 1000 eura nego 300 eura nekom tko ionako ima dovoljno“, rekao je Merz.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst