Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

KOFERI IZ ZRAČNE LUKE FRANKFURT ZA SAMO DVA EURA: Evo šta se dogodilo onima koji su željeli kupiti napuštene kofere

178

Zaboravljeni i napušteni koferi navodno se prodaju u frankfurtskoj zračnoj luci za samo dva eura. Zvuči previše jeftino da bi bilo istinito? Operater zračne luke upozorava na prijevaru koja se širi društvenim mrežama.

Objave iz raznih europskih zračnih luka pojavljuju se na Facebooku već nekoliko tjedana. U njima je navedeno kako zračne luke prodaju napuštenu prtljagu online za samo dva eura.

Sva prtljaga mora otići, glasilo je na reklamama koje su izgledale stvarno. Na fotografijama uz reklame prikazana su skladišta puna kofera.

Ali, to je besmislica, kao što operater frankfurtske zračne luke Fraport sada jasno kaže: “Mi nemamo ništa s ovim reklamama”, kaže glasnogovornik Fraporta za njemačke medije. “Upozoravamo da ne isplaćujete novac ovim prevarantima.”

Nije pogođena samo Zračna luka Frankfurt

Frankfurt nije jedina pogođena zračna luka; slični oglasi kružili su, među ostalim, i u zračnim lukama u Münchenu i Zürichu, javlja glasnogovornik.

Zračna luka je u komunikaciji s operaterom Facebook platforme Meta, koji mora obrisati reklame i pokrenuti pravne korake protiv prevaranata, “čija lokacija nije jasna”.

Oglasi se ponovno pojavljuju pod novim imenima

Iz Mete je rečeno kako se radi o lažnim računima koji se trenutno ispituju. Općenito, lažni sadržaj koji krši smjernice zajednice mreže može biti izbrisan.

Problem: Postoji bezbroj takvih računa – uključujući postove koji izgledaju autentično i lažne komentare u kojima navodni korisnici hvale dizajnersku odjeću ili velike količine novca pronađene u njihovim koferima.

Svatko tko klikne na navedene poveznice bit će preusmjeren na web stranicu s lažnim Fraportovim logotipom, gdje zainteresirani moraju unijeti osobne podatke. Zatim će biti preusmjereni na stranicu za plaćanje.

Prevaranti traže detalje računa

Korisnici koji upozore na prijevaru ispod dotičnih oglasa odmah se blokiraju. Oni koji su nasjeli na prijevaru pišu da su im s računa skinuti i iznosi veći od dva eura. Prevaranti također otkrivaju osobne bankovne podatke zainteresiranih strana.

Policija i zaštitnici potrošača iznova upozoravaju na lažne web stranice i ponude kojima se pokušava prevariti korisnike. Korisnici trebaju biti posebno oprezni ako se pojave neuobičajeni zahtjevi za unos osobnih ili sigurnosnih podataka.

Lufthansa: Izgubljena prtljaga se obično prodaje

Prijevara nije nastala iz ničega. Istina je da pojedine zračne luke kasnije prodaju pronađenu i nepreuzetu prtljagu.

U zračnoj luci Frankfurt ti se komadi prtljage tri mjeseca čuvaju u uredu za izgubljene i nađene stvari.

Ukoliko se predmet ne preuzme u navedenom roku, isti će se prodati na javnoj dražbi. Ovo se odnosi na prtljagu koja se nalazi u javnim prostorima zračne luke.

Prtljaga koja je prijavljena zračnom prijevozniku, a nije preuzeta, ostat će zračnom prijevozniku. Prema riječima glasnogovornika Lufthanse, tvrtka uspijeva u “pretežnom broju” vratiti izgubljenu prtljagu vlasniku.

Nakon završetka razdoblja čuvanja, preostala prtljaga se preda obično aukcijskoj kući.

Comments are closed.