Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

KO NEMA PRAVO NA NJEMAČKO DRŽAVLJANSTVO?: Osobe koje primaju socijalnu pomoć, osobe koje su u braku s više osoba….

3

Njemačka mijenja propise kako bi strancima olakšala stjecanje državljanstva, ali istodobno pred neke od njih postavlja nove prepreke, upozorila je u petak vladina povjerenica za borbu protiv diskriminacije Ferda Ataman, piše dpa.

“Mnogi samohrani roditelji, osobe s invaliditetom ili kroničnim bolestima i starije osobe suočavaju se s novim preprekama”, rekla je Atamanova za dpa.

Mnogi od takvih kandidata primaju socijalnu pomoć i u novim uvjetima ne mogu dokazati da imaju od čega živjeti.

“Može se dogoditi da budu trajno isključeni iz procesa stjecanja državljanstva, pa im reforma postavlja nove prepreke”, dodala je povjerenica.

Predloženo rješenje da se takvi slučajevi odvojeno razmatraju može riješiti problem, “ali, budući da takva odluka nije obvezujuća, u konačnici vjerojatno neće ništa donijeti pogođenima”, rekla je Atamanova.

U petak Bundestag je raspravljo o reformi koju je predložila vlada.

Općenito, promjene će većem broju ljudi olakšati ispunjavanje uvjeta za njemačko državljanstvo, među ostalim skraćivanjem uvjeta boravka u zemlji s osam na pet godina, a u posebnim slučajevima na samo tri.

Promijenit će se i uvjet za prihvaćanje demokratskog poretka Njemačke, pa će svatko tko počini “antisemitski, rasistički ili bilo koji drugi čin motiviran mržnjom prema ljudima” izgubiti pravo na državljanstvo.

Državljanstvo neće dobiti osobe koje su u braku s više osoba, kao ni osobe koje svojim ponašanjem pokazuju nepoštivanje ravnopravnosti muškaraca i žena.

Comments are closed.