Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

KAUFLAND, ALDI, LIDL….: Radno vrijeme trgovina za Badnjak u Njemačkoj

336

Želite nešto brzo kupiti za božićne blagdane? Radno vrijeme trgovina u Njemačkoj će na Badnjak biti isto u cijeloj zemlji, jer ove godine Badnjak pada u nedjelju.

Za Božić, osim druženja s najdražima, mnogi se vesele ukusnoj hrani i hladnim pićima.

Ako se tijekom priprema iznenada pokaže da nešto važno nedostaje, mnogi brzo odlaze do supermarketa. Uostalom, ne želite nikoga razočarati i ništa propustiti.

Ove će godine to, međutim, biti teško jer Badnjak i Nova godina padaju u nedjelju.

Mnogi se pitaju je li u njemačkim supermarketima uopće moguća kupovina u zadnji čas. Ovo su detalji radnog vremena na Badnjak i Staru godinu.

Pravilnik o radnom vremenu

Zapravo, oba dana se ne smatraju državnim praznicima u Njemačkoj. Stoga je rad trgovina općenito dopušteno.

Smjernice kojih se trgovine moraju pridržavati navedene su u saveznom zakonu o trgovinama, s izuzetkom Bavarske.

Međutim, budući da ove godine oba dana padaju na nedjelju, vrijede drugačiji propisi. Prilikom radnog vremena na Badnjak potrebno je poštivati posebne propise.

Prema članku 15. Zakona o radnom vremenu trgovina, supermarketi, štandovi s božićnim drvcima, kao i pekare, cvjećarnice ili kiosci mogu raditi najviše tri sata do 14 sati.

Trgovine u zračnim lukama, benzinske postaje i ljekarne smiju ostati otvorene do 17 sati, pišu njemački mediji.

Kupovina na Badnjak i Novu godinu

Riječ je o takozvanim smjernicama kojih se, primjerice, supermarketi ne moraju pridržavati kada rade na Badnjak. Oni po vlastitom nahođenju mogu odlučiti hoće li ostati zatvoreni.

Naime, većina poznatih trgovina mješovitom robom kao što su Aldi Süd, Kaufland, Lidl i Rewe već su najavile kako njihove poslovnice neće raditi na Badnjak. Nekoliko iznimaka su poslovnice Aldi Norda.

Iako smjernice za doček Nove godine u većini saveznih zemalja dopuštaju duže radno vrijeme, gotovo svi supermarketi ostaju zatvoreni taj dan, navode njemački mediji.

Stoga je rano planiranje ove godine osobito važno kako biste bez stresa prebrodili blagdansku sezonu.

Comments are closed.