Zadovoljna
Zadovoljna

KAKO SE VREMENA MIJENJAJU: Nedavno ste u Njemačkoj mogli platiti kaznu od 50 eura ako je nemate, a sada kaznu ako je imate

665

Kako se vremena mijenjaju. Svatko tko nosi zaštitu za usta i nos u Njemačko sada u određenim situacijama može očekivati kaznu.

U vrijeme pandemije korone zaštitna maska bila je neizostavna poput mobitela, novčanika i ključa od stana, skoro svi su imali po jedan u džepu.

U početku pandemije koristila se napravljena od tkanine – često i samostalno šivana, zatim je morala biti medicinska maska i na kraju FFP2 maska.

Ako niste nosili masku, prijetila vam je kazna od 50 eura

Maske su jedno vrijeme bile obavezne i na ulici – npr. u središtu Dresdena. U siječnju 2023. zaštitna maska u Saskoj nosila se samo u autobusima i vlakovima, no zaštitna maska se i dalje preporučivala u u bolnicama, domovima za starije i kod posjeta liječniku.

No, ukidanjem Uredbe o zaštiti od korone pravila se mijenjaju – kršite li sada zakon samovoljnim nošenjem maske?

Maria Freystein (33) iz saksonskog ministarstva unutarnjih poslova: “Dopušteno je nošenje pokrivala za usta i nos na javnim mjestima.” Ali postoje iznimke, koje izričito ističe za BILD.

“Nošenje pokrivala za usta i nos može biti zabranjeno pod određenim okolnostima ako je cilj sprječavanje identifikacije”, kaže Freystein.

Dresdensko ministarstvo unutarnjih poslova objašnjava: “Ako postoje konkretne indikacije u pojedinačnim slučajevima da prezentacija kao cjelina služi ovoj svrsi, nadležna policijska postaja može izdati naloge u skladu sa § 17. stavak 4.

Zakona o saksonskoj skupštini, na primjer da je izostavljeno dodatno pokrivanje lica odjećom itd. To se mora provjeriti u odnosu na okolnosti konkretnog slučaja i procijeniti u skladu s tim.”

Običnim jezikom to znači: lokalna policija odlučuje hoće li se maska za lice smatrati prekršajem.

Prema saskom zakonu o okupljanju ( paragraf 28, stavak 2, broj 2), to je kazneno djelo. Mogli biste dobiti godinu dana zatvora ili novčanu kaznu.

To je također slučaj na stadionima, što je obično regulirano odgovarajućim pravilnikom o stadionu.

Na Rudolf-Harbig-Stadionu – domu SG Dynamo Dresden – zabrana maskiranja nalazi se u kućnim ili korisničkim pravilima – paragraf 7, stavak 2.

Prekršaji također rezultiraju novčanim kaznama. Glasnogovornik Dynama za BILD: “Ali nikome nećemo zabraniti da dobrovoljno nosi zaštitu za usta i nos.” Ali postaje kritično ako se i uz masku podigne i kapuljača.

Ali kontrolirati ovo bio bi golem napor. Policija bi na na okupljanima morala izvlačiti osobe s kapuljačama i utvrđivati njihov identitet. Dužnosnik je za BILD rekao: “To bi bio ogroman napor u smislu osoblja, nemamo osoblje za to.”

Ugledni policijski profesor dr. Dieter Müller (63) stoga sumnja da je zabranu nošenja maski tako lako kontrolirati u praksi.

“Međutim, jedno od opravdanja za nošenje medicinske maske je zaštita zdravlja”, kaže Müller. Po njegovom mišljenju, to bi prošlo i na sudu.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst