Zadovoljna
Zadovoljna

KAKO IZRAČUNATI KOLIKO STE ZAPRAVO PLAĆENI PO SATU U NJEMAČKOJ: Pogledajte kako izgleda formula

932

U većini slučajeva iznos plaće se iskazuje u mjesečnom iznosu.

Međutim, u nekim situacijama može biti korisno ako znate iznos plaće po radnom satu. Objašnjavamo kako možete jednostavno izračunati svoju satnicu.

Poznavanje plaće po satu može biti korisno, na primjer, kada želite usporediti različite ponude poslova ili svoju trenutnu plaću s onom vaših kolega u istoj tvrtki.

Donosimo kako izračunati plaću po satu i koje formule možete koristiti za izračun plaće po satu.

Također ćete saznati više informacija koje vrijedi znati o plaćama po satu u usporedbi s mjesečnim plaćama.

Kako izračunati plaću po satu

Ova formula vam daje brzi pregled.

U principu je vrlo jednostavno: vaša satnica se izračunava tako da se vaša mjesečna plaća podijeli sa satima rada u istom razdoblju.

Međutim, broj radnih dana varira od mjeseca do mjeseca. Kako biste dobili precizniju sliku, preporučljivo je promatrati razdoblje od kvartala:

3 × mjesečna plaća u eurima ÷ (13* x tjedni radni sati) = satnica u eurima

(*jedna četvrtina = 13 radnih tjedana)

Primjer: mjesečna plaća = 2.400 eura = satnica za 40-satni tjedan: 13,85 eura

Ovo pravilo možete koristiti za brzi pregled svoje plaće po satu ako, na primjer, želite usporediti uvjete različitih ponuda poslova.

Želite li znati kolika je vaša satnica na vašem trenutnom poslu?

Na primjer, zato što redovito radite neplaćeno/dobrovoljno prekovremeno? U ovom slučaju ima smisla uzeti u obzir razdoblje od cijele godine.

Također imate mogućnost uključivanja godišnjih posebnih isplata kao što su božićnica ili blagdanski bonusi u vaš izračun:

Primjer: mjesečna plaća (2.400 eura) + 1 x naknada za godišnji odmor (2.400 eura) ÷ sati (1.680 radnih sati za puno radno vrijeme) = 18,57 eura

Namjerno smo u gornjoj formuli napisali “odrađene” sate po godini. Pozadina je činjenica da mnogi zaposlenici redovito rade prekovremeni rad koji se ne priznaje i stoga ne plaća.

Ako razmislite koliko zapravo radite, to će značajno smanjiti vašu stvarnu satnicu.

Savjet: Ako se za izračun ne želite oslanjati na svoj kalkulator, na internetu postoje brojne besplatne ponude pomoću kojih možete izračunati svoju satnicu.

Obračun satnice u bruto ili neto iznosu?

Informacije o plaći i plaćama općenito se daju u bruto iznosu u Njemačkoj, to se također odnosi na plaće po satu. Bruto znači:

Prije odbijanja poreza i doprinosa za socijalno osiguranje. U Njemačkoj postoje različite stope za izračun poreza na dohodak. A između ostalog, uvršten i bračni status.

Ako svoju satnicu izračunavate pomoću jedne od spomenutih formula, uvijek koristite bruto vrijednosti kao osnovu – i dobit ćete bruto rezultat prije poreza.

Savjet: Stalno brkate pojmove “bruto” i “neto”? Tada bi ovo jednostavno pravilo moglo pomoći:

Bruto (= prije poreza) počinje s “b” i abecednim je redom ispred neto (= nakon poreza).

U 2021. godini prosječna plaća po satu u Njemačkoj iznosila je 19,88 eura.

Međutim, plaća po satu uvelike varira ovisno od saveznne zemlje koja se razmatra. Ostale razlike u plaćama po satu ovise o djelatnosti, dobi i kvalifikacijama ili obuci.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst