Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

JEDAN OD NAJPLAĆENIJIH SEKTORA U NJEMAČKOJ ŽELI VEĆE PLAĆE: Sindikat najavio kako traže 15,5 posto veće plaće, odnosno najmanje dodatnih 600 eura

47

Tisuće radnika Postbank u Njemačkoj traži više novca. Sindikat Verdi za radnike traži 15,5 posto veće plaće u pregovorima o kolektivnom ugovoru koji počinju 6. veljače za oko 12.000 radnika. Kako navode njemački mediji, Sindikat traži povećanje plaća za najmanje 600 eura.

Udruga njemačkih bankarskih zaposlenika (DBV) traži minimalno 14,5 posto više novca. Zaposlenici Postbanke, prodaje podružnica Postbanke, PCC Services GmbH i BCB AG “konačno su očekivali kompenzaciju za gubitke inflacije, koji su narasli na više od deset posto”, tvrdi DBV.

Prema Verdiju, prvi krug pregovora bit će online 26. veljače i 18. ožujka. Daljnji datumi kolektivnih pregovora su već dogovoreni.

Bez otkaza iz operativnih razloga do kraja rujna 2024. godine

Malo prije Božića, Deutsche Bank, kojoj pripada i Postbank, obećala je da će odustati od otkaza za radnike do kraja rujna 2024. Zaštita od otkaza prvotno je trebala isteći krajem siječnja 2024. godine.

Međutim, Sindikati su izvršili pritisak na ovo pitanje nakon što je Deutsche Bank krajem listopada najavila da će zatvoriti do 250 od sadašnjih 550 poslovnica Postbanke do sredine 2026. godine. “Nema šanse izbjeći otpuštanje radnika”, rekao je šef privatnih klijenata Deutsche Bank.

Banka muku muči s tehničkim nedostacima

Postbank se već mjesecima kritizira zbog raznih problema. Pritužbe klijenata su se povećale, posebno u vezi s IT promjenom u kojoj je dvanaest milijuna klijenata Postbank spojeno sa sedam milijuna klijenata Deutsche Bank u Njemačkoj na zajedničkoj platformi.

Financijski regulator Bafin poslao je u institut posebnog nadzornika. Suprotno obećanom, Deutsche Bank nije uspjela sve probleme staviti pod kontrolu do kraja 2023. godine i s njima se nosi i početkom nove godine.

Banke su inače jedan od naplaćenijih sektora u Njemačkoj. Po zaradi su obično na vrhu ljestvica uz liječnike i zaposlene u IT sektoru.

Comments are closed.