Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

ISPLATA KREĆE RANIJE OD PLANIRANOG: Zašto će svaki stanovnik Njemačke dobiti od države po 100 eura

142

Novcem za klimu se žele financijski rasteretiti stanovnici Njemačke. No, prije isplate moraju se prevladati organizacijske i tehničke prepreke.

Prije samo nekoliko tjedana njemački ministar financija Christian Lindner najavio je isplatu “novca za klimu” u zakonom propisanom razdoblju. Sada opet postoji nada da bi njemački građani mogli dobiti novac prije očekivanog.

Ministarstvo financija signalizira da bi se to moglo dogoditi već 2025. godine, navode njemački mediji.

Međutim, još uvijek postoje određene prepreke na putu za realizaciju projekta.

Vladajuća “Semafor-koalicija” ovih dana ponovno raspravlja o predloženim naknadama. Porez na ugljični dioksid poskupljuje izvore energije koji štete klimi.

On se odnosi na lož ulje, prirodni plin, benzin i dizel i trenutno iznosi 45 eura po toni ispuštenog CO₂. Dijelovi prihoda sada bi se trebali vraćati građanima kroz klimatski novac.

Na taj bi način porezi trebali biti prihvatljiviji, a oni koji ih plaćaju financijski rasterećeni.

Nesuglasice oko isplate novca

Ali, prema pisanju njemačkih medija, moglo bi proći neko vrijeme prije nego što se novac podijeli. Koalicijski partneri još uvijek raspravljaju kome i koliko točno novca treba isplatiti.

FDP zagovara klasični model u kojem svaka osoba dobiva isti iznos. To znači da ljudi koji se griju i voze ekonomično dobivaju više novca natrag. FDP bi želio provesti projekt tijekom ovog zakonodavnog razdoblja.

SPD je također za klimatski novac, ali se protivi ovoj naknadi. Novac bi se stoga trebao isplaćivati po socijalnoj osnovi.

Još uvijek nije jasno koliko će točno novca građani dobiti. Savezna udruga potrošačkih organizacija izračunala je koliko bi svaka osoba mogla dobiti ako se koristi prihod od cijene CO₂. Oni iznose 11,4 milijarde eura.

Iznos oko 100 eura

Kada bi se ravnomjerno rasporedilo, svaka bi osoba dobila 139 eura. Potpredsjednik FPD-a Lukas Köhler trenutno govori o iznosu manjem od 100 eura po osobi.

Prema izjavama iz Ministarstva financija, tehničke prepreke oko isplate klimatskog novca bit će prevladane do kraja godine.

Projekt se također suočava s tehničkim preprekama. Budući da ne postoji jedinstveno tijelo nadležno za državne isplate, bit će teško raspodijeliti novac.

Ministarstvo financija radi na rješenju. Kanal isplate trebao bi biti uspostavljen do kraja godine.

Porezni identifikacijski broj treba biti povezan s brojevima računa građana. Savezno tijelo tada bi trebalo izvršiti isplate, pišu njemački mediji.

Do kraja godine još je potrebno razjasniti posljednje detalje i postaviti tehničku stranu projekta. Prema podacima Ministarstva financija, klimatski bi novac mogao biti isplaćen početkom 2025. godine. To će biti dvije godine ranije nego što je Lindner najavio.

Comments are closed.