Zadovoljna
Zadovoljna

HRVATSKI LIJEČNICI I MEDICINSKE SESTRE U NJEMAČKOJ: Plaće, prekovremeni rad, dežurstva, rad vikendom….

716

Plaće liječnika u bolnicama u Njemačkoj najčešće su regulirane kolektivnim ugovorom.

Mogu postojati razlike između različitih bolnica, a dežurstva mogu znatno utjecati na mjesečnu zaradu, piše Večernji list.

Pozivajući se na službene podatke koji se mogu naći i na internetu, dr. Stjepan Bogdanović, voditelj privatne ordinacije u Frankfurtu, kaže da je početna mjesečna plaća liječnika pripravnika između 2.700 i 3.000 eura bruto, a liječnika u prvoj godini rada (asistenta) između 4.760 i 5.109 eura bruto mjesečno.

Tokom profesionalnog života plaća raste s povećanjem radnog iskustva pa nakon pet godina možete očekivati bruto plaću od 6.000 eura mjesečno.

Ovisno o tome gdje radi, plaće liječnika u prvoj godini rada otprilike iznose: gradska ambulanta 4.852 €, sveučilišne bolnice 4.938 € te klinike od 4.760 do 5.109 €.

Prekovremeni rad, dežurstva i rad vikendom plaćaju se dodatno, a plaće su regulirane kolektivnim ugovorom.

Suzana Rossmanith već je pet godina medicinska sestra u jednoj berlinskoj bolnici.

Podrijetlom je iz Suhovara kod Zadra, prije dolaska u Njemačku u Hrvatskoj se školovala i radila, a potom se zbog supruga Nijemca doselila u Njemačku.

– U Hrvatskoj je prekovremeni rad inkorporiran i podrazumijeva se u redovnom mjesečnom planu rada.

Mjesečni planovi rada, tj. rasporedi u Njemačkoj se planiraju 2-3 mjeseca unaprijed, ovisno o bolnici i nadređeni ih ne mijenjaju, osim ako se sestre međusobno žele zamijeniti, to je dozvoljeno.

U Njemačkoj postoje i tzv. leasing sestre, to su sestre koje rade za razne firme koje “iznajmljuju” sestre i tako bolnice rješavaju svoj nedostatak sestara…, rekla je medicinska sestra Suzana Rossmanith.

Ostatak teksta pročitajte na linku Večernjeg lista.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst