Zadovoljna
Zadovoljna

HRVAT ISPRIČAO O ŽIVOTU U NJEMAČKOJ: Hrvati imaju krivu sliku o Njemačkoj

1.245

Mislav Bašić koji je inače iz Samobora, posljednjih godinu i pol živi u Njemačkoj.

U Zagrebu je završio preddiplomski studij molekularne biologije, a onda je svoj put odlučio nastaviti u gradu Heidelberg, piše Net.hr.

“Došao sam ovdje u 10. mjesecu 2020. godine kada je vladao koronavirus tako da je društven život bio smanjen, bilo je dosta zahtjevno, predavanja su bila online.

Čitao sam ranije kako je Heidelberg studentski grad i grad pun mladih ljudi, a onda kada sam došao je grad bio prazan i zvali smo ga ‘grad duhova’.

Godinu dana kasnije stvarno jesam doživio tu studentsku čar o kojoj su svi govorili.”

‘Kultura ispijanja kava – ne postoji’

Poskupljenja kojima svi svjedočimo došla su i do Njemačke, ali Mislav ipak ističe jednu razliku u odnosu na Hrvatsku.

“Vidim da je dosta stvari poskupilo, ali ne toliko drastično koliko u Hrvatskoj.

Bio sam doma za Božić i onda opet za Uskrs i baš sam vidio da je velika razlika u poskupljenju.

Prije se događalo da kada kupim namirnice u Hrvatskoj i Njemačkoj da namirnice koštaju isto, a sada su u Hrvatskoj skuplje, što po meni nema nikakvoga smisla jer je naš standard puno niži nego u Njemačkoj”, rekao je Mislav za Net.hr u serijalu “Život vani”.

Cijena kave naravno ovisi o lokaciji, ali kreću se između 2,50 i 3 eura, govori Mislav te kaže kako je kava poskupila za nekih 50 centi.

“Moram reći da ovdje nije razvijena ta kultura ispijanja kava kao u Hrvatskoj. Ili se uzima kava za van pa ćemo imati sastanak uz kavu ili ćemo sjesti na 10-15 minuta.

Nema sat vremena da se sjedi na kavi. Hrvati puno više uživaju u životu, dok Nijemci vole imati sve isplanirano.”

‘Hrvati imaju krivu sliku o Njemačkoj’

Heidelberg je jedan od skupljih gradova za život i za iznajmljivanje stanova pa Mislav tako svoj stan, zajedno sa režijama, mjesečno plaća 610 eura.

“Imam dobru stipendiju koja pokriva troškove stana, inače da je nemam ne bih sigurno živio u stanu jer je stvarno preskupo.

Mislav kaže i kako se Nijemci dosta žale na povećanje cijena goriva i upravo zbog toga povećanja su odlučili uvesti kartu od devet eura kojom se može putovati po cijeloj Njemačkoj regionalnim vlakovima.

Nisu uključeni oni najbrži vlakovi, ali ostali jesu i Mislav kaže kako nikada nije vidio da su vlakovi toliko puni jer sada odjednom svi žele putovati vlakom.

Za kraj je poručio kako Hrvati imaju krivu sliku Njemačke gdje su svi sretni, gdje svi žive savršeno i gdje su svi bogati, piše Net.hr.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst