Zadovoljna
Zadovoljna

GRAĐANI NJEMAČKE, OPREZ!: Ne odgovarajte na ove telefonske brojeve i mailove

762

Kriminalci trenutačno pokušavaju ukrasti novac i podatke svojih žrtava s dvije nove prijevare povezane s rastućim troškovima energije.

Prvi slučaj je telefonska prijevara: kako je izvijestila Mimikama (udruga s ciljem razjašnjavanja internetske zlouporabe), prevaranti trenutno zovu s telefonskih brojeva 06966102716 i 06987001746 – ostali nisu isključeni – posebno u širem području Berlina i pretvaraju se da su zaposlenici Stromovog i savjetodavnog tijela ili energetskog centra.

Zbog trenutno visokih cijena električne energije, počinitelji mame jeftinijim tarifama. Između ostalog, zanima ih koliki je mjesečni minus koji plaća pozvana osoba, koliko ljudi živi u stanu i koristi li se plin.

U drugim slučajevima, pozivatelj je tvrdio da bi trebao “popraviti tarife u ime dobavljača električne energije prije poskupljenja”. Naravno, osumnjičeni prevarant nije mogao dati ime dotičnog dobavljača.

Pretpostavlja se da bi tijekom razgovora, nakon imenovanja ugovora i broja brojila, trebao biti sklopljen ugovor o opskrbi električnom energijom… ”, poručuju iz “Mimikama”.

U drugom slučaju prevaranti trenutno pokušavaju doći do podataka pod krinkom paušalne naknade za energiju.

U tu svrhu šalju se poruke za koje se kaže da dolaze iz banke – između ostalih spominju se Sparkasse, Volksbank i Raiffeisenbank – ili tijela – poput Saveznog ministarstva financija.

Ali ni to nije ništa više od drske prijevare, rečeno je iz policije.

A prevaranti rade ovako: Navodno dobre vijesti stižu e-poštom ili SMS-om. U porrukama stoji da će naknada za energiju biti isplaćena – čim potvrdite svoje podatke za kontakt.

No centar za savjetovanje potrošača Sjeverne Rajne-Vestfalije izričito upozorava protiv ove metode krađe identiteta.

U sljedećem koraku putem priložene poveznice unose se osobni podaci kojima se provjerava identitet i pravo na isplatu, stoji u obrazloženju.

Ali pazite, ovdje ćete završiti na lažnoj web stranici! Potrošački centar NRW savjetuje: Ne klikajte na poveznicu i ne odgovarajte na poruke.

Ako želite biti sigurni, blokirajte pošiljatelja i izbrišite poruku. Svi koji su već unijeli svoje podatke neka to prijave policiji.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst