Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

GOTOVO 200 EURA PO DJETETU U NJEMAČKOJ: Mnogi roditelji mogu dobiti ovu subvenciju za školu

326

U Njemačkoj djeca besplatno pohađaju javne škole, ali svi dodatni troškovi i dalje opterećuju obiteljski proračun.

Za socijalno ugrožene osobe financijska potpora dostupna je kroz obrazovni paket. Za 2024. godinu primjerice, daje se 195 eura za osobni školski pribor po djetetu.

Obrazovanje je važno za sve, bez obzira na primanja roditelja. Obitelji koje se oslanjaju na usluge podrške mogu dobiti subvencije za slobodne aktivnosti ili školu kroz obrazovni paket. Iz Saveznog ministarstva rada i socijalne skrbi pojašnjavaju da od toga može imati koristi do 2,5 milijuna djece i mladih.

Pravo na to imaju djeca, tinejdžeri i mlađe punoljetne osobe ako primaju građansku naknadu ili socijalnu pomoć ili im roditelji primaju dječji dodatak ili naknadu za stanovanje.

Financijska potpora nije dostupna automatski u svakom slučaju; različite kontaktne točke čine situaciju kompliciranom.

195 eura za školski pribor

Za 2024. godinu povećana je potpora za osobni školski pribor. Sada se priznaje ukupno 195 eura za osobne školske potrebe u kalendarskoj 2024. godini, odnosno 130 eura za prvo polugodište školske godine (plaća se u veljači) i 65 eura za drugo polugodište školske godine (plaća se u kolovozu) . Lani je bilo 116 eura za prvo polugodište i 58 eura za drugo polugodište.

Osobni školski pribor uključuje, primjerice, izdatke za školske knjige i bilježnice, papirnati pribor i drugi radni materijal ili opremu za nastavu tjelesnog odgoja.

U težim slučajevima odlučuje zavod za zapošljavanje, primjerice ima li novca i za glazbene instrumente ili računala.

Osim toga, tu je i podrška za pomoć u učenju, ručak, slobodne aktivnosti i putovanje u školu.

Razne kontakt točke za prijave

Budući da provedbu obrazovnog paketa organiziraju lokalne vlasti, ne postoji jedinstven način prijave.

Što je potrebno učiniti i kome se obratiti također ovisi o vrsti socijalne naknade. Školska svjedodžba vašeg djeteta obično je dovoljna kao dokaz osobnih školskih potreba.

Ako primate građansku naknadu, uz zahtjev za građansku naknadu podnosite i zahtjev za naknade za školovanje i sudjelovanje.

Također postoje automatske subvencije za obrazovanje i sudjelovanje u socijalnoj pomoći i beneficijama prema Zakonu o beneficijama tražitelja azila. Korisnici dodatka za djecu i naknade za stanovanje podnose posebne zahtjeve.

Comments are closed.