Zadovoljna
Zadovoljna

GODINA SE BLIŽI KRAJU, ALI S NOVIM PRAVILIMA: Pogledajte šta se mijenja u Njemačkoj od narednog mjeseca

772

Godina 2022. je pri kraju, a prosinac donosi neke novosti u Njemačkoj. One se kreću od hitne pomoći za plin do ukidanja zabrane petardi i posjeta studiju za tetoviranje.

To može imati i pozitivne i negativne posljedice za građane.

Hitna pomoć za korisnike centralnog grijanja i plina

Posljednjih tjedana bilo je mnogo rasprava o padu cijena plina. Pritom je Bundestag odlučio da će troškove plina i daljinskog grijanja jednom u decembru 2022. snositi država.

Jednokratna isplata u startu rasterećuje sve koji imaju direktan ugovor s energetskom tvrtkom.

Možete „spremiti“ svoju uplatu za decembar 2022. Samim time trebali bi se rasteretiti i svi stanari kojima su najmodavci zaslužni za ugovore.

Stanari će tada dobiti kredit s računom za režije za decembar 2022. koji dolazi sljedeće godine.

Nacionalni dan upozorenja u Njemačkoj

8. decembra u Njemačkoj je nacionalni dan upozorenja. U 11:00 sati svi građani Njemačke trebali bi dobiti poruku upozorenja na svoje mobitele.

Ovo je namijenjeno testiranju sustava upozorenja Cell Broadcast, koji je namijenjen upozoravanju i boljoj zaštiti svih u Njemačkoj u slučaju katastrofe.

Sustav se testira u 294 njemačka administrativna okruga i 107 gradskih okruga.

Prednost mu je što nije potrebno preuzimanje aplikacije, kao što je slučaj s uobičajenim sustavima upozorenja kao što su Nina ili Katwarn.

Emitiranje mobitela također pokreće glasan signal na pametnom telefonu.

Umirovljenici se mogu veseliti 300 eura

Paušalna tarifa za energiju također je važan dio paketa pomoći za njemačke građane. To će biti isplaćeno njemačkim umirovljenicima u decembru 2022.

Mogu se veseliti 300 eura, s kojima će se ublažiti visoke cijene energije.

Preduvjet za energetski paušal je pravo na starosnu mirovinu, mirovinu smanjene sposobnosti zarađivanja, mirovinu za siročad ili udovce iz zakonskog mirovinskog osiguranja, koje mora postojati od 1. decembra 2022. godine.

Pravo na isplatu mirovine prema Zakonu o državnim službenicima ili Zakonu o vojnim mirovinama također predstavlja pravo na 300 eura.

Sve osobe koje ispunjavaju uvjete za isplatu trebalebi primiti 300 eura iz mirovinskih fondova do 15. prosinca 2022. godine.

Razdoblje lošeg vremena

1. decembra 2022. počinje razdoblje lošeg vremena u Njemačkoj i traje do 31. marta 2023.

To ne znači da se od sada više ne možemo tako često nadati suncu, već da će se isplaćivati sezonske naknade za skraćeno radno vrijeme.

Također je poznat kao “sezonski bonus” i dostupan je zaposlenicima u tvrtkama koje se bave izgradnjom sportskih terena, uređenjem okoliša i vrta te obrtom za skele i krovove.

Sezonsku naknadu za skraćeno radno vrijeme isplaćuje država ako postoji sezonski gubitak posla ili sezonski nedostatak posla.

Svi zaposlenici s barem jednim djetetom mogu računati na 67 posto izgubljene neto plaće. Svi ostali i dalje sa 60 posto.

Paketi se moraju poslati do četiri dana prije Badnjaka kako bi stigli tamo gdje bi trebali stići prije blagdana.

Deutsche Post to objavljuje na svojim stranicama. Ovo se odnosi na sve pošiljke unutar Njemačke.

Imate dva dana više za pisma. Božićne čestitke koja nisu poslane do 22. decembra možda neće stići na vrijeme.

Svi investitori trebaju zabilježiti 15. decembra 2022. Rok za podnošenje zahtjeva za potvrde o gubitku ističe u odgovarajući četvrtak.

Ovo vam je potrebno kako biste nadoknadili ostvarene gubitke na jednom računu vrijednosnih papira s dobiti s drugih računa vrijednosnih papira.

Na taj način može se povratiti konačni porez po odbitku za poreznu prijavu koji je više plaćen. Kako biste odgovorili na izjavu o gubitku, morate kontaktirati banku u kojoj je nastao.

Poreze u Njemačkoj možete uštedjeti na drugačiji način do 31. decembra. To je moguće, primjerice, kroz rashode koji će tek biti ostvareni u 2022. godini.

Odabir poreznog razreda također može biti odlučujući. I još jedan savjet za vlasnike: posebne raskide treba provjeriti do 31. decembra.

Pozadina je da će se od 2023. više svote plaćati ako su stanovi i kuće osigurani ili će biti osigurani na “kliznu novu vrijednost”. Ako se iznos poveća za više od 14,7 posto, imate posebno pravo na raskid.

Stiže novi raspored vožnje DB-a

Od 11. decembra 2022. godine na snagu stupa zimski red vožnje Deutsche Bahna (DB). Međutim, karte se mogu kupiti unaprijed. Novi vozni red sa sobom donosi i neke novine:

Otvaranje brze rute Wendlingen am Neckar – Ulm.

Novi ICE 3neo koristi se na rutama između Münchena, Kölna i Dortmunda.

Vlak će ponuditi 60 posto više mjesta na dvije relacije. Ovo se odnosi na relacije München-Ulm-Stuttgart-Frankfurt Zračna luka i Bremen-Osnabrück-Münster-Köln.

Zabrana petardi trebala bi prestati u decembru 2022.

U prosincu 2022. više neće biti zabrane petardi i okupljanja u cijeloj Njemačkoj. Umjesto toga, gradovi mogu sami odlučiti kako žele dočekati Nove godine. Neke su regije već naznačile da se takve zabrane više ne planiraju.

Bit će okrunjen novi nogometni svjetski prvak

Prvi put nogometni svjetski prvak bit će okrunjen u prosincu i to 18. Prosinca 2022. Finale Svjetskog nogometnog prvenstva održat će se u nedjelju u Kataru.

Od 31. prosinca 2022. svatko tko želi ukloniti tetovaže smije je ukloniti samo kozmetičar ili liječnik koji je za to stvarno školovan i ima odgovarajući certifikat.

Isto vrijedi i za lasersko uklanjanje dlačica na intimnom području. Ova uredba proizlazi iz novog zakona, koji je sadržan u Pravilniku o zaštiti od neionizirajućeg zračenja u liječenju ljudi (NiSV).

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst