Zadovoljna
Zadovoljna

FINANCIJSKA SAVJETNICA UPOZORAVA: Nikada ne otvarajte tekući i štedni račun u istoj banci

728

Uštedjeti novac nije lako. Sa svim troškovima koji vas čekaju svaki dan, računima koji vam stižu svaki mjesec i kreditom koji možda još morate otplaćivati, brže možete posegnuti za štednjom, čak i ako vam nužno to ne treba.

Ali postoji jednostavan trik pomoću kojeg se možete bolje oduprijeti ovom iskušenju i kao rezultat toga uštedjeti više.

Kako ne bi došli u iskušenje da uzmete sa štednog računa, financijska savjetnica Sophia Bera savjetuje da otvorite tekući račun i štedni račun u dvije potpuno različite banke.

– Ako ne vidite uštedu na svom računu tržišta novca svaki put kada pristupite svom tekućem računu online ili na bankomatu, onda je nećete lako potrošiti, rekla je Sophia Bera za njemački Business Insider.

Bera čak preporučuje stvaranje zasebnog računa za svaki cilj štednje. Na ovaj način vaše štednja ostaje odvojena od novca koji ste uštedjeli za npr. sljedeći odmor.

– Gotovo svi moji klijenti imaju jedan račun za hitnu štednju, a drugi za putni fond, tako ne moraju koristiti svoj hitni fond za financiranje lijepog odmora, objašnjava financijska stručnjakinja.

Ovakvo razdvajanje računa isplati se. Jer kada postavite takvo tehničko razdvajanje između novca kojeg možete potrošiti i novca kojeg želite uštedjeti, nesvjesno mentalno povlačite jasnu crtu. Ne kaže se uzalud: daleko od očiju, daleko od uma.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst