Zadovoljna
Zadovoljna

EVO KO SVE NE MORA PLAĆATI 18,36 EURA MJESEČNO: Kako podnijeti zahtjev za izuzeće od plaćanja RTV pretplate u Njemačkoj?

842

Građanski dohodak (njem. Bürgergeld ) od 1. siječnja zamijenit će socijalnu naknadu za nezaposlene Hartz IV.

Međutim, jedno ostaje isto: Služba za priloge ARD-a i ZDF-a objavila je kako su primatelji građanskog dohotka i dalje mogu oslobođeni obveze plaćanja naknade za emitiranje, odnosno GEZ-ove pristojbe.

Isto vrijedi i za osobe koje primaju socijalne naknade (SGB II).

Naknadom za emitiranje, odnosno RTV pristojbom, financira se velika obitelj emitera ARD-a, ZDF-a i Deutschlandradio. Trenutno doprinos iznosi 18,36 eura mjesečno.

Tko može biti izuzet od plaćanja RTV pristojbe?

Postojeća izuzeća koja su odobrena zbog primanja socijalnih naknada poput (ALG II) ostaju na snazi.

“Novi zahtjevi za izuzeće od plaćanja podnose se tek kada istekne postojeće izuzeće i izda se nova opomena o odobrenju građanskog doplatka”, stoji u priopćenju.

Na internet stranici www.rundfunkbeitrag.de postoji i obrazac zahtjeva za izuzeće od plaćanja.

Njega možete popuniti ako smatrate da imate pravo na neplaćanje RTV pristojbe.

Što sada morate učiniti?

Ako ste već oslobođeni plaćanja RTV pristojbe naknade zbog primanja ALG II ili socijalnih beneficija, ne morate brinuti ni o čemu. Kako se navodi u priopćenju, postojeće izuzeće ostaje na snazi.

Novi zahtjev podnosi se tek kada istekne odobreno oslobođenje od plaćanja i izda se nova opomena za dohodak građanina, navode njemački mediji.

Tko može biti oslobođen plaćanja RTV pristojbe?

Osim primatelja građanskog dohotka, od obveze plaćanja RTV pristojbe mogu se osloboditi i brojne druge osobe pod uvjetom da ostvaruju određene socijalne naknade.

To uključuje osobe koje primaju osnovnu naknadu u starosti (njem.

Grundsicherung im Alter) tražitelji azila, kao i osobe koje primaju BAföG naknade ili naknade za stručno osposobljavanje.

Međutim, primanje naknada za nezaposlene, kao i naknade za stanovanje ne daje vam pravo na izuzeće.

Važno: Zahtjev za oslobađanje od obveze plaćanja RTV pristojbe treba se podnijeti tek nakon što imate dokaz da možete ostvariti to izuzeće.

Ako dokaz nije dostavljen na vrijeme, to neće biti problem: izuzeće se u načelu može odobriti retroaktivno do tri godine.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst