Zadovoljna
Zadovoljna

EC KARTICE: Ove promjene dolaze u 2023. godini

1.020

EC kartice koje će se izdavati od srpnja 2023. morat će raditi bez Maestro funkcije.

Kada je pružatelj usluga plaćanja Mastercard prošle jeseni najavio da će ukinuti svoj “Maestro” sustav u srpnju 2023., neki su to već vidjeli kao “kraj za EC karticu”.

Međutim, Savezna udruga njemačkih banaka tada je rekla: EC kartice – koje se od 2007. zovu žiro kartice – nipošto neće biti ukinute.

Umjesto toga, trebale bi postojati nove funkcije koje će omogućiti plaćanje, primjerice, u online maloprodaji.

Međutim, to zahtijeva promjenu. I dok neke banke dobro napreduju s tim, druge sada imaju odgodu.

Funkcija Maestro prethodno je osiguravala da Nijemci svojim Girocardom mogu plaćati i u inozemstvu.

Budući da Maestro nije bio kompatibilan s mnogim online portalima, operater sustava Mastercard odlučio ga je ukinuti.

Raspored za to prethodno je bio sljedeći: Od srpnja 2023. više se ne smiju izdavati žiro kartice s Maestro funkcijom.

Kartice koje su tada već u optjecaju – oko 100 milijuna samo u Njemačkoj – trebale bi ostati potpuno funkcionalne do kraja svog roka.

A budući da žiro kartice obično vrijede četiri godine, kartice s Maestro funkcijom bi u ljeto 2027. konačno otišle u povijesti.

Banke dobivaju više vremena

Zapravo, vjerojatno će proći malo više vremena prije nego što funkcija Maestro potpuno nestane. Jer, kako prenosi Handelsblatt, Mastercard nekim bankama daje odgodu potrebnog prijelaza.

“U slučaju tehničkih izazova, radimo s našim partnerima na pronalaženju planova migracije koji mogu uključivati i prijelazna razdoblja”, kaže pružatelj financijskih usluga.

U Frankfurter Volksbank kartice s Maestro funkcijom vjerojatno će biti u upotrebi do kraja 2027., u GLS-Bank izdavanje kartica neće biti prekinuto do srpnja 2023., nego tek u listopadu.

Nakon što je Maestro nestao, većina banaka prelazi na Mastercardovu “Mastercard” značajku debitne kartice ili Visin ekvivalent.

To znači da će se giro kartice ubuduće moći koristiti iu inozemstvu – i nuditi dodatne mogućnosti, primjerice, za kupnju putem interneta.

Sparkasse Siegen već dvije godine koristi funkciju “Mastercard” i njome je opremljeno svih 170.000 žiro kartica koje su u opticaju.

Nasuprot tome, Sparkasse Niederbayern-Mitte od početka prosinca koristi sustav Visa, a ovdje se postupno mijenja ukupno 110.000 kartica.

Prema pružatelju platnih usluga štedionica S-Payment, oko 60 posto štedionica odlučilo se za Girocard uz Mastercard, a 40 posto će u budućnosti raditi s Visom.

A neke se banke trenutačno zapravo uopće ne moraju nositi s približavanjem prijelaza: trenutačno nema planova za ukidanje V-Paya, Visa pandana Maestro funkciji Mastercarda.

Sustav koristi, primjerice, Berliner Sparkasse – druga najveća štedionica u Njemačkoj. I zasad se ništa neće promijeniti za 60 posto žiro kartica Volks- und Raiffeisenbanken koje rade s V-Payom.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst