Zadovoljna
Zadovoljna

DOVITLJIVOŠĆU DO RADNE SNAGE: Bolnice nude zaposlenicima premiju od 1.000 eura ako dovedu novo osoblje

611

Potvrda da i Austrija muku muči s manjkom medicinske radne snage je i objava informacije u austrijskim medijima da Bečki zdravstveni savez (WIGEV) namjerava uvesti bonus odnosno premiju od 1.000 eura za svakog djelatnika kome pođe za rukom dovesti neku novu medicinsku osobu.

Kako piše austrijski dnevni list “Der Standard” pod Bečki zdravstveni savez spadaju osam bečkih klinika, devet Domova za njegovanje bolesnih osoba te više obrazovnih centara.

“Traže se liječnice i liječnici kao i osoblje za njegu i upravljanje”, ističe list. Uz napomenu kako osoba koja dovede neku medicinsku osobu dobiva premiju od 1.000 eura tek nakon šest mjeseci.

Naime, obje osobe, osoba koja je dovela novu radnu snagu kao i osoba koja je došla moraju nakon šest mjeseci još uvijek biti u radnom odnosu kod WIGEW-a.

Kod Bečkog zdravstvenog saveza je zaposleno oko 30.000 osoba, a trenutačno je prazno čak 500 radnih mjesta.

Kako piše Der Standard za inicijativu WIGEW-a o plaćanju premije od 1.000 eura onome ko pronađe novu radnu snagu odnosno osobu iz medicinskog ili njegovateljskog područja, moraju se još precizno razjasniti organizatorska i pravna pitanja.

Ono što je i u Austriji posve vidljivo je da je od početka pandemije korone pa sve do danas medicinsko i ostalo osoblje u austrijskim bolnicama izloženo ogromnom pritisku.

I da ima sve više tzv. “uskih grla”. Posljedice su pomicanje rokova operacija, dulje vrijeme čekanja na liječničke i bolničke usluge, ali i kreveti na bolničkim hodnicima.

Manjak radne snage prisutan je u svim područjima bolničkog zbrinjavanja.

“Der Standard” navodi kao primjer nedavnu medijsku buku popraćenu slikom s mobitela na kojoj se vide pacijenti kako leže na bolničkom hodniku Hitnog prijema najveće bečke Opće bolnice AKH, a jedna pacijentica čak na madracu na bolničkom podu.

Dakle, manjak medicinskog osoblja evidentan je i u Austriji.

Ali Bečki zdravstveni savez ne čeka kolaps sustava nego privlačnim inicijativama u vidu premije, znajući da novac svakoga zanima, pokušava se domoći nove radne snage.

Sve s ciljem da domaći liječnici i medicinske sestre ostanu kod kuće u ovoj alpskoj zemlji i ne odu prema Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Irskoj, Švedskoj, SAD-u….

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst