Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

DORTMUND, MANNHEIM; ŠTUTTGART AUGSBURG – PANIKA NIKAD NIJE BILA VEĆA: Nepoznate osobe ponovno zaprijetile bombaškim napadima širom Njemačke

2

Nepoznate osobe ponovno su zaprijetile bombaškim napadima diljem Njemačke, javljaju njemački mediji. Nastava je otkazana u nekoliko škola diljem zemlje.

Erfurtska gradska vijećnica također je bila evakuirana. Možda postoji veza između prijetnji s ratom na Bliskom istoku, navode mediji.

Nepoznate osobe ponovno su poslale prijetnje bombom na adrese nekoliko javnih tijela diljem zemlje.

U raznim saveznim zemljama policija je prijepodne izvijestila o prijetnjama, od kojih je većina zaprimljena elektroničkom poštom u školama i drugim javnim ustanovama.

Zgrade su evakuirane i pretražene, a na više mjesta raspoređeni su psi tragači. U početku se ni u jednom slučaju nije mogla potvrditi stvarna prijetnja.

Gradska vijećnica u Erfurtu bila je privremeno ograđena zbog prijetnje bombom.

“U jutarnjim satima je za pretragu spomenute zgrade korišten pas tragač”, rekla je glasnogovornica policije u Erfurtu.

Prijetnja je stigla emailom, no glasnogovornica je isprva odbila reći postoji li politički motiv iza ove prijetnje.

Zaposlenici su zamoljeni da napuste zgradu ili ostanu kod kuće. Prema dostupnim informacijama, područje oko gradske vijećnice također je djelomično zatvoreno- poput poslovnice banke.

Kako navode iz Grada Erfurta gradska vijećnica je ponovno otvorena nakon policijske akcije. Mediji su također izvijestili o prijetnjama bombama u školama u Erfurtu i Neudietendorfu (okrug Gothe).

Svi učenici su morali ostati kod kuće

Na početnoj stranici srednje škole Erfurt Albert Schweitzer navedeno je da svi učenici i profesori moraju ostati kod kuće zbog prijetnje bombom.

Glasnogovornica policije iz Gotha rekla je da je policija na licu mjesta u školi u Neudietendorfu.

Prema pisanju medija, stigla su i prijeteća pisama u školu u Unterpörlitzu (okrug Ilm) i na adresu autobusnog poduzeća u Grabslebenu (okrug Gotha). Policija je rekla kako provjerava postoje li veze s drugim regionalnim prijetnjama.

Prijetnje u Bavarskoj, Sjevernoj Rajni-Vestfaliji i Baden-Württembergu

U Baden-Württembergu policija je evakuirala pet škola i jedno sveučilište. Prijetnja bombom prvo je zaprimljena u Schorndorfu, a kasnije i u Fellbachu, Waiblingenu i Stuttgart-Vaihingenu.

Jedna škola u Göppingenu također je primila prijeteći e-mail prije početka nastave. Sve škole pretražene su u potrazi za sumnjivim predmetima, te je sporno područje ograđeno i evakuirano.

U Mannheimu je također evakuirano sveučilište Savezne agencije za zapošljavanje zbog prijetećeg e-maila. Policijski glasnogovornik potvrdio je da je 150 studenata moralo napustiti zgradu.

Mjere su sada završene i više nema nikakve opasnosti

U Bavarskoj i Sjevernoj Rajni-Vestfaliji također je u jutarnjim satima došlo do evakuacije škola zbog prijetećih pisama.

U Augsburgu je zatvorena srednja škola i pretražena psima tragačima, ali prema riječima policije, istražitelji su pretpostavili kako je rizik od opasnosti nizak.

Nastava je također otkazana u Holzwickedeu, istočno od Dortmunda.

Na terenu je u tijeku velika policijska akcija, ali za sada nema naznaka opasnosti za nastavnike i učenike, priopćila je policija.

Ministarstvo unutarnjih poslova: Pozadina nije jasna

Prema tvrdnjama njemačkog Ministarstva unutarnjih poslova, pozadina sve češćih prijetnji bombama još nije jasna.

“U ovom trenutku ne možemo donijeti konačnu procjenu jesu li prijetnje usmjerene na ekstremistički cilj ili je riječ o mogućim individualcima koji sebe nazivaju Hamasom kako bi povećali učinkovitost svojih prijetnji”, rekla je glasnogovornica Ministarstva.

Istaknula je da su se takvi incidenti prvi put dogodili u Francuskoj nakon što je Hamas napao Izrael.

Kasnije su prve prijetnje bombom zabilježene i u Njemačkoj. Njih se povezivalo s aktualnim bliskoistočnim sukobom.

Takvih je prijetnji od ovog tjedna znatno više, a još se ne može reći “da postoji jedinstveni obrazac”, rekla je glasnogovornica ministarstva na konferenciji za novinare. “Također je jasno da do sada nije bilo štete”, navela je.

U proteklih nekoliko dana diljem Njemačke više puta su se pojavile prijetnje bombama.

Škole su posebno na tapeti. Istrage o ovim slučajevima su u nadležnosti saveznih zemalja koje također razmjenjuju informacije, rekla je glasnogovornica.

No, u Uredu kriminalističke policije postoji takozvana točka za prikupljanje informacija o cijelom bliskoistočnom sukobu, koja je uspostavljena odmah nakon početka rata.

“Ovo je standardna policijska procedura”, navela je glasnogovornica. Tu se skupljaju sve informacije, uključujući i prijetnje bombama.

Comments are closed.