Zadovoljna
Zadovoljna

DONESENA KONAČNA ODLUKA: U Njemačkoj nova pravila o godišnjem odmoru – evo šta se promijenilo

1.220

Savezni sud za radno pravo (BAG) u Erfurtu, kojim su definirana prava i obveze radnika i poslodavaca, donio je u utorak, 20. decembra, konačnu odluku prema kojoj radnici mogu tražiti neiskorištene dane godišnjeg odmora i nakon nekoliko godina, ali i novčanu naknadu.

Vrijeme godišnjeg odmora koje zaposlenici nisu iskoristili više ne može jednostavno istjecati.

Erfurtski suci poništili su prethodno važeće razdoblje, nakon kojeg pravo na godišnji odmor obično zastarijeva nakon tri godine.

Rok se neće potpuno ukinuti, ali vrijedi samo pod jednim uvjetom: pravo na godišnji odmor istječe tek nakon tri godine ako je poslodavac pravodobno i osobno obavijestio zaposlenika o preostalom odmoru i zatražio ga da ga iskoristi.

U suprotnom, zaposlenik može tražiti neiskorištene dane godišnjeg odmora i nakon mnogo godina.

Zaposlenik može tražiti i novčanu naknadu za neiskorištene dane godišnjeg odmora.

Saveznim zakonom o praznicima je propisano da zaposlenik u načelu mora otići na godišnji odmor prije kraja kalendarske godine.

U iznimnim slučajevima može ga uzeti i do kraja ožujka iduće godine, primjerice ako je zaposlenik dulje bolestan ili je tvrtka ovisna o njemu.

Nakon toga istječe pravo na godišnji odmor, ali samo ako je poslodavac prethodno obavijestio zaposlenika da ima još neiskorištenih dana godišnjeg odmora, primjerice e-mailom ili zabilježbom na platnoj listi.

Europski sud pravde i Savezni radni sud jasno su to rekli prije otprilike četiri godine.

Do sada su se, međutim, njemački poslodavci mogli pozvati i na rok zastare od tri godine.

Potraživanja koja su u prošlosti bila duža također su bila ništavna ako su tvrtke ostavile svoje zaposlenike u neznanju o preostalom vremenu godišnjeg odmora. Upravo to više ne vrijedi.

U praksi to znači da se tvrtke sada moraju bojati da će im mnogi zaposlenici doći s pravom na godišnji odmor kojeg nisu iskoristili od prije nekoliko godina.

U slučaju koji je doveo do temeljne odluke Saveznog suda za rad je porezna službenica koja je, prema njezinim riječima, akumulirala preostalo vrijeme godišnjeg odmora tijekom nekoliko godina, podnijela je žalbu na ukupno 101 dan.

Nakon što je 2017. napustila odvjetničko društvo, tražila je odštetu od 23.000 eura za dane godišnjeg odmora.

Regionalni radni sud u Düsseldorfu uvelike je priznao njezine zahtjeve, dok se porezna uprava žalila Saveznom radnom sudu iako neuspješno.

Pitanje koje proizlazi iz odluke Saveznog suda za rad sada je je li zastarjelo ne samo pravo na godišnji odmor, nego i zahtjevi za novčanu naknadu za neiskorištene dane godišnjeg odmora.

Savezni radni sud odlučit će o tome u siječnju. Odvjetnik za rad Michael Fuhlrott iz odvjetničke tvrtke FHM smatra da je moguće da bi se val tužbi tada mogao usmjeriti na mnoge tvrtke.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst