Zadovoljna
Zadovoljna

CRVENO, ŽUTO, ZELENO I….: Predlaže se četvrto svjetlo na semaforima

564

Bude li automatizirana vožnja sve više postala dio svakodnevnog života, promijenit će se i promet. Istraživači predlažu uvođenje posebne boje na semaforima.

Crveno, žuto, zeleno – bijelo? Svako dijete zna koje su boje svjetla na semaforu. Barem ova tri sadašnja. Ali ako se istraživački tim bude pitao, mogao bi se dodati još jedan.

Prema znanstvenicima s Državnog sveučilišta Sjeverne Karoline u Raleighu, s pojavom autonomnih automobila potrebna je četvrta boja semafora: bijela. Time bi se trebala znatno poboljšati protočnost prometa.

Osnovna ideja: kako bi se snašli u prometu, autonomni automobili komuniciraju s drugim vozilima, ali i s objektima kao što su semafori.

Prema riječima istraživača, kada se autonomni automobil doveze do semafora, svijetli bijelo.

Svi autonomni automobili koji tada ulaze u raskrižje međusobno pregovaraju o prednosti prolaza pomoću računalne tehnologije.

Za sve ostale sudionike u prometu bez autonomne vožnje i dalje vrijede poznate boje crvena, žuta i zelena; bijela signalizira ovim vozačima da mogu pratiti autonomni automobil ispred sebe.

Koncept je predstavljen u tehničkom časopisu “IEEE Transactions on Intelligent Transportation Systems”.

Autonomna vozila upravljaju prometom izravno jedno s drugim i neovisno – prema znanstvenicima, to ima više smisla nego da ga regulira semafor:

“Ako se npr. prekine komunikacija sa semaforom ili dođe do vremenskog kašnjenja, distribuirani računalni sustav može kontrolirati protok prometa koji i dalje teče glatko,” citira “golem.de” znanstvenika Alija Hajbabaiea.

Simulacije bi pokazale da bi se protok prometa poboljšao – što bi također smanjilo potrošnju goriva i zagađenje okoliša.

Do sada su to bile čiste računalne simulacije. Istraživači također priznaju da autonomna vožnja neće biti dostupna posvuda u bliskoj budućnosti, niti da će gradovi u kratkom roku napraviti tisuće novih semafora.

Ipak, projekt će uskoro biti ispitan u praksi, primjerice u lučkim područjima, gdje je sve više automatiziranih vozila na cestama.

A igra li neki drugi čimbenik ulogu u provedbi kakvoj se nadamo – ljudsko biće – sasvim je drugo pitanje.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst