Zadovoljna
Zadovoljna

CIJENE GORIVA U NJEMAČKOJ: Čak 12 centi razlike između cijena ujutro i navečer

828

Unatoč svim preokretima na crpkama – od r,ata u U,krajini do manjeg poreza – jedna konstanta ostaje: točenje goriva navečer štedi novac.

U posljednje vrijeme čak i puno, kako je pokazala aktualna studija ADAC-a, javljaju njemački mediji.

Cijene goriva ne samo da su trenutačno visoke, već i osobito snažno variraju tijekom dana.

U srpnju je ADAC zabilježio prosječnu razliku od 12 centi između vrhunca jutarnje špice i povoljnih večernjih sati. Najjeftinije je natočiti gorivo između 21:00 i 22:00 sata.

Gorivo je najskuplje u 7 ujutro

U srpnju ove godine ADAC je ponovio dnevno istraživanje cijena goriva koje provodi svakog svibnja.

Turbulencije oko poreza na benzin i dizel dovele su u pitanje i tipičan razvoj cijena tijekom dana, smatraju stručnjaci.

Kako pišu njemački mediji, cijene rastu od oko 5 ujutro do oko 7 ujutro. Cijene dizela i E10 u sedam sati su u srpnju bile 8 centi više od dnevnog prosjeka.

Ušteda kod točenja goriva, posebno između 21 i 22 sata

Od tog vrha, krivulja cijena za oba goriva se zatim spušta tokom cijelog dana. Od ranog poslijepodneva cijena je obično ispod dnevnog prosjeka.

Od nešto iza 16 sati do nešto prije 22 sata neprekidno iznosi najmanje dva centa uz male promjene.

Natočite li malo prije 19 sati ili između 21 i 22 sata, možete uštedjeti još više: do četiri centa u odnosu na dnevni prosjek. Tokom noći gotovo da nema promjena cijena.

Razlika od 12 centi između E10 i dizela je relativno velika. Od 2015. godine ADAC ispitivanje provodi jednom godišnje u svibnju.

Nikad veći razmak cijena između jutra i večeri kod goriva E10 nije zabilježen, a kod dizela je samo jednom zabilježen: u svibnju ove godine bio je izvanrednih 17 centi.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst