Zadovoljna
Zadovoljna

BUNDESTAG: Njemačka ukinula zakon o zabrani reklamiranja pobačaja

728

Njemački parlament ukinuo je u petak zakon koji je branio reklamiranje obavljanja pobačaja koji je do sada priječio liječnike koji su obavljali pobačaj da temeljito informiraju pacijentice.

„Danas je veliki dan jer zdravlje i pravo žena da same odlučuju spada u temeljna ljudska prava“, rekla je ministrica obitelji Lisa Paus.

Ministar pravosuđa Marco Buschmann (Liberalno-demokratska stranka FDP) rekao je kako od sada više neće dolaziti do nepravednih sudskih procesa protiv liječnika.

„Dosadašnje pravilo bilo je apsurdno i nespojivo s vremenom u kojem živimo“, rekao je ministar pravosuđa tijekom rasprave u Bundestagu.

Za zakon su glasali zastupnici stranaka vladajuće koalicije, Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), Zelenih te FDP-a kao i zastupnici stranke Ljevica.

Protiv je bila oporbena demokršćanska Unija CDU/CSU te desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD).

Demokršćanski zastupnici su oštro osudili ukidanje zakona tvrdeći da se žene i djevojke već sada mogu iscrpno informirati u slučaju potrebe za prekidom trudnoće.

Ukidanjem zakona liječnice i liječnici ubuduće će moći obavještavati o pobačajima bez da se izlože opasnosti da informacije budu kategorizirane kao reklama što ih čini ilegalnima.

Javnosti je najpoznatiji slučaj liječnice Kristine Haenel koja je višestruko osuđivana na novčanu kaznu zato što je na internetskoj stranici svoje prakse informirala o tome da obavlja i zahvate pobačaja.

Paragraf 219 potječe iz razdoblja nacionalsocijalizma, a cilj mu je bio spriječiti komercijaliziranje zahvata pobačaja i iskorištavanje situacije pogođenih.

Danas ukinuti zakon ne utječe na zakon o pobačaju u Njemačkoj po kojem su svi pobačaji do tri mjeseca trudnoće, uz prethodno obavezno savjetovanje, legalni.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst