Zadovoljna
Zadovoljna

BONUS ZA ENERGIJU OD 300 EURA U NJEMAČKOJ: Milioni građana će ga morati vratiti

1.953

Inflacija i rastuće cijene električne energije i plina utječu na potrošače u Njemačkoj.

S paušalom ili bonusom cijene energije (EPP) od 300 eura bruto koji će se isplatiti u septembru, država želi donekle financijski rasteretiti svoje građane.

No, njemački mediji u utorak (30. avgusta) pišu kako će milioni građana paušal od 300 eura morati vratiti.

Naime, Savezna radna skupina za savjetovanje o dugovima (BAG-SB) istaknula je u priopćenju za javnost od 26. avgusta da paušalna cijena energije možda neće ni dostići zadužene i prezadužene zbog neminovnih zapljena.

– Nažalost, zakon nije uspio jasno regulirati mogućnost zapljene usluge, žali se Ines Moers, direktorica BAG-SB.

Savezno ministarstvo financija nedavno je reagiralo i jasno dalo do znanja da paušal za energente “nije obuhvaćen ovrhom na plaći” “jer se ne radi o ‘plaći’ ili ‘naknadi iz radnog odnosa’, koja podliježe radnim i socijalnim sigurnosnim dobrinosima.

No, prema BAG-SB-u, još uvijek nije jasno rade li programi plaća prema ovom pojašnjenju ili inzistiraju na zakonskoj regulativi.

Osim toga, pojašnjenje nije dovoljno. Uostalom, ne može se plijeniti plaća, nego račun, kritiziraju i dalje u dužničkom savjetovanju.

Brojnim zaduženim i prezaduženim potrošačima BAG-SB predstoji teška vremena.

Osim toga, mnogi također ne znaju da se eventualno oslobađanje energetskog paušala može dobiti na sudu.

U udruzi se stoga boje da mnogi dužnici uopće neće dobiti energetski paušal te da će u mnogim slučajevima završiti kod “plijenitelja vjerovnika ili u stečajnoj masi”.

Nakon naknadne zabrane električne energije i plina, država bi “u slučaju sumnje morala ponovno pružiti financijsku pomoć kako bi spriječila egzistencijalne hitne situacije”, priopćila je Savezna radna skupina za savjetovanje o dugovima. Inače će zadužene ili prezadužene u Njemačkoj vjerojatno dočekati ledena zima.

Kako bi im olakšali dobivanje fiksne tarife za energiju, Savezna radna skupina za savjetovanje o dugovima na svojoj web stranici www.meinefaults.de daje uzorke pisama i pretragu savjetovališta.

Udruga zasad ne želi buditi previše nade. Konačno, još uvijek se ne zna hoće li sudovi odobriti odgovarajuće zahtjeve za puštanje na slobodu.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst