Zadovoljna
Zadovoljna

Bolje kupiti nego iznajmiti stan u Njemačkoj – Evo i zašto

2.184

Tko je u Njemačkoj prošle godine otplaćivao kredit za stan, prolazio je bolje od podstanara sa stanarinama.

Analiza Instituta njemačke privrede (IW) pokazala je da je kupovina nekretnina često znatno jeftinija od iznajmljivanja, naročito po novim ugovorima o zakupu.

Ipak, prednosti kupaca nestaju s povećanjem kamatnih stopa.

Koji su troškovi kupaca, a koji podstanara?

Poredeći ih zajedno s kompanijom Accentro, IW je kod kupaca uzeo u obzir censtana i prateće troškove kupovine – za notare, poreze i kamate, kao i moguću izgubljenu dobit.

Također, troškove održavanja i amortizacije. S druge strane, zakupci su imali neto rente, bez troškova grijanja, iz novih ili ranijih ugovora.

Rezultat je da su kupci stanova u Njemačkoj, po 2021. veoma niskim kamatama, u prosjeku plaćali 4,21 eura po kvadratnom metru, a podstanari 10,3 eura prema novim ugovorima za slične stanove, odnosno 7,04 eura prema ugovorima koje su sklopili ranije.

Matematički gledano, kupci su imali prednost od skoro 60 posto u odnosu na nove, ili 40 posto u odnosu na ranije zaključene zakupe.

Kupci i sada često bolje prolaze, iako su kamate značajno porasle. Kod standardnih kredita s otplatom od 10 godina kamatna stopa je 2,5 posto, kažu financijski konzultanti iz firme FMH.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst