Zadovoljna
Zadovoljna

BILA JE TO VELIKA TRAGEDIJA: Na građevini u Njemačkoj poginula su četiri građevinska radnika, najmlađi radnik je imao samo 16 godina – nakon dvije i pol godine sud je osudio šefa i njegovog sina

872

Prije dvije i pol godine četiri građevinska radnika poginula su kada se na njih srušila betonska ploča na gradilištu u bavarskom Denklingenu.

U ponedjeljak, 20. travnja, zbog te nesreće osuđena su dvojica direktora građevinske tvrtke, odnosno otac i sin.

Sud je izrekao uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od 8 i 14 mjeseci.

Četiri građevinska radnika poginula su u listopadu 2020. na gradilištu u Denklingenu u Gornjoj Bavarskoj kada se na njih srušila betonska ploča.

Najmlađi je imao samo 16 godina. U ponedjeljak je Okružni sud u Landsbergu osudio šefove odgovorne građevinske tvrtke na uvjetne zatvorske kazne. No, nisu samo oni krivi za nesreću.

Šef i njegov sin na sudu

Presuda je bila ubojstvo iz nehaja i tjelesna ozljeda iz nehaja. Naime, 64-godišnji šef tvrtke dobio je osam mjeseci uvjetne kazne zatvora, a njegov 30-godišnji sin 14 mjeseci.

Sin je bio voditelj radilišta odgovoran za mjesto nesreće i zbog toga je dobio veću kaznu.

Osim toga, osuđenici moraju platiti ukupno 40.000 eura: Crvenom križu, dobrovoljnom vatrogasnom društvu u Denklingenu i preživjelima. Presuda još nije pravomoćna.

Branitelji dvojice šefova tvrtke pred Okružnim sudom u Landsbergu priznali su krivnju svojih klijenata, ali su za sina tražili samo kratku zatvorsku kaznu, a za oca samo novčanu kaznu.

Državna tužiteljica zatražila je kaznu zatvora od godinu i šest mjeseci za sina i godinu i dva mjeseca za oca, uvjetno na kušnju, te novčanu kaznu.

Odvjetnici sutužitelja uglavnom su se složili s ovim zahtjevom.

Sudac Michael Eberle naglasio je da dva upravna direktora nisu isključivo odgovorna za urušavanje stropa.

Inženjerski ured odgovoran za planiranje također se mogao pobrinuti za sigurnost skele, čak i ako to od njih nije bilo izričito traženo.

Osim toga, građevinsku podgradu je izgradio predradnik. U nesreći je i sam poginuo.

Podsjetimo, nesreća se dogodila u listopadu 2020. godine na gradilištu gdje se gradilo novo sjedište same građevinske tvrtke.

Prilikom postavljanja betonskog stropa visine pet metara izgrađena je neadekvatna potporna konstrukcija.

Sudac Michael Eberle rekao je da su se skele srušile “kao kula od karata” iz raznih razloga. Između ostalog, korišteni su krivi nosači.

Prilikom urušavanja stropa, 16-godišnji pripravnik, 34-godišnjak i dvoje 37-godišnjaka ostali su zarobljeni krhotinama i tekućim betonom.

Svi su umrli. Još jedan radnik je ozlijeđen. Nakon nesreće, prema priopćenju suda, boluje od ozbiljnih psihičkih problema.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst