Zadovoljna
Zadovoljna

ALDI OTKRIVA: Namirnice kojima je istekao rok trajanja ne završavaju u smeću

1.203

Sve svježe namirnice poput kolača, kruha, voća, povrća u trgovinama se često ne prodaju do kraja dana. S time se suočavaju brojne trgovine Aldija, Lidla, Rewe i drugih.

No gdje će završiti kiflice, pereci ili kroasani ako i nakon zatvaranja trgovine ostanu neprodane? Ili pak hrana kojoj je istekao rok trajanja?

Prema Saveznom ministarstvu hrane i poljoprivrede (BMEL), oko 11 milijuna tona hrane svake godine završi u smeću u Njemačkoj, uključujući i nejestivu i još uvijek jestivu hranu.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pretpostavlja da svake godine oko 1,3 milijarde tona hrane završi u smeću, prenosi Welthungerhilfe.

Trgovački lanac Aldi ne baca hranu. Johanna von Hoegen, regionalna voditeljica prodaje u Aldi Süd u Wittlichu, kaže kako udio veleprodajne i maloprodajne trgovine hranom koja se odlaže svake godine iznosi samo oko četiri posto.

– Ostatci hrane poput peciva ili kruha te drugih proizvoda donira se lokalnim institucijama poput skloništima za životinje, poljiprivrednicima kao stočnu hranu, rekla je Johanna von Hoegen.

Aldi Nord na svojoj web stranici objašnjava da se ostaci kruha od prethodnog dana “zapakiraju zasebno i idući dan prodaju za pola originalne cijene”.

Kako bi udio hrane koja se baca na kraju dana bio što je moguće niži, Aldi Süd se oslanja na dnevne narudžbe, rasutu i stoga lako porcionu robu kao što su voće i povrće.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst