Zadovoljna
Zadovoljna

AKO ŽIVITE U NJEMAČKOJ, PRIPREMITE SE NA VRIJEME: U apotekama nestašica ibuprofena, paracetamola, dječjih sprejeva za nos….

952

Ako ste trenutno bolesni ili imate prehlađeno dijete zbog nedostatka lijekova neke ljekarne trenutno nisu u mogućnosti ponuditi pojedine lijekove.

To se odnosi na lijekove protiv bolova kao što su ibuprofen i paracetamol, kao i na lijekove i sirupe protiv groznice koji sadrže iste aktivne sastojke.

Od jeseni će vjerojatno postati deficitarni i dječji sprejevi za nos s dekongestivom ksilometazolinom.

U međuvremenu, matična tvrtka Ratiopharma, Teva, odustala je od nade da se potražnja ipak može zadovoljiti – i bez daljnjega otkazala sve ljekarničke narudžbe za dječji nazalni sprej Ratiopharm za sezonu prehlada.

Mnogi proizvodi trenutno postaju deficitarni u ljekarnama.

U pismu ljekarnama, Teva je izrazila žaljenje zbog pojave uskih grla u isporuci dječjeg spreja za nos, “koji su posljedica neočekivane i izrazito povećane potražnje na tržištu”, navodi “Apotheke Adhoc”.

Problem je pojačan jer se aktivni sastojak proizvodi posebno u Indiji i Kini. Zalihe su trenutno prazne.

Još je neizvjesno kada će se police ponovno napuniti, no proizvodnja je u tijeku. Kako bi riješila problem, farmaceutska tvrtka također bi zaposlila više stručnjaka.

Za farmaceute i kupce, uska grla u isporuci i povezane otkazane narudžbe jednako su neugodna.

Konkretno, sprejevi za nos i sirupi za skidanje temperature s ibuprofenom ili paracetamolom klasik su za prehlađenu djecu, žali se vlasnik ljekarne u razgovoru za “Apotheke Adhoc”.

“Nijedan od ta tri lijeka nije dostupan”, rekao je.

Margit Schlenk, glasnogovornica nürnberških ljekarnika, opisala je situaciju u intervjuu za “Nürnberger Nachrichten” kao “dramatičnu”.

Ona predviđa da će situacija uskoro postati “još gora”.

Unatoč uskim grlimau isporuci, pacijentima kojima su potrebni lijekovi kojih trenutno nema, preporučuje da se obrate u ljekarnu.

Problem će pokušati riješiti, primjerice, proizvodnjom vlastitih lijekova.

Osim toga, farmaceuti bi mogli i međusobno razmjenjivati lijekove u dogovoru s liječnicima. “Nećemo naše pacijente ostaviti na cjedilu”, rekla je Schlenk.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst