Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

AKO RADITE MINI-POSAO: Ovako si možete osigurati bonus od 3.000 eura

299

Ove godine radnici u Njemačkoj su imali priliku dobiti dodatni bonus od 3.000 eura. Ono što, međutim, malo tko zna jest da tu mogućnost imaju i neki umirovljenici koji rade mini-posao.

Svatko tko radi mini-posao kao umirovljenik može, kao i svi ostali zaposleni, imati koristi od inflacijske naknade. To je 3.000 eura neoporezivo, bez obzira kolika je plaća za mini posao. Jedina caka: poslodavac vam mora isplatiti ovu naknadu.

Od prošle godine umirovljenici u mirovini mogu zarađivati koliko žele, ali im se plaća ne uračunava u mirovinu. To otvara mnoge mogućnosti za poboljšanje prihoda.

Ako ne želite nastaviti raditi na svom starom poslu, možete prihvatiti mali posao. I iako mini-jobberi teoretski imaju pravo na božićnice, u praksi ih se obično ignorira.

Božićnice su težak zalogaj za poslodavce: ako ne plaćate porez, mali posao s božićnicom može se brzo pretvoriti u srednji posao koji podliježe doprinosima za socijalno osiguranje. A to bi dovelo i do dodatnih plaćanja poreza i za zaposlenike i za poslodavce.

Dodatak za inflaciju za umirovljenike

Rješenje za taj problem se zove premija za kompenzaciju inflacije.

Iako se bonus isplaćuje uz zaradu, ne uračunava se u ograničenje zarade za zaposlenike s nepunim radnim vremenom. “To znači da iz perspektive socijalne sigurnosti nema utjecaja na radni odnos”, kažu stručnjaci.

Ako imate nekoliko malih poslova, cijeli bonus od 3.000 eura možete dobiti neovisno o svakom radnom odnosu. A to se odnosi i na umirovljenike.

Nema plaćanja poreza

Osobito mogu biti sretni umirovljenici jer im se premija ne uračunava u oporezivi dohodak. Ako ne plaćate porez bez premije, nećete platiti nikakve poreze ni kada vam bude isplaćena inflacijska premija.

I još bolje: ako vam novac ne treba nužno za darove, još uvijek imate godinu dana da sa šefom pregovarate o plaćanju. Poslodavci mogu isplaćivati premiju za inflacijsku naknadu do kraja 2024. – a to se ne mora dogoditi odjednom.

Dakle, ako želite, možete podijeliti bonus u nekoliko serija. Poslodavci također imaju prednost jer premija ne stvara nikakve dodatne troškove plaće i ostaju oslobođeni plaćanja poreza, javljaju njemački mediji.

Comments are closed.