Zadovoljna
Zadovoljna

AKO IGNORIRATE OVAJ ZNAK NA NJEMAČKOJ AUTOCESTI: Kazna je 75 eura i 1 kazneni bod

793

Znate li što u Njemačkoj znači prometni znak 223.1?

Brojni vozači u Njemačkoj imaju problema s prometnim znakovima koje nitko ne poznaje – a jedan od njih je prometni znak 223.1.

To je plavi kvadratni znak s tri bijele strelice usmjerene prema gore. Jedna od strelica odvojena je punom bijelom linijom.

Nepoštivanje tog prometnog znaka može rezultirati novčanom kaznom do 75 eura i jednim bodom.

Kazne mogu biti osobito drastične ako, prema pisanju portala fuehrerschein.de, “nepoštivanjem znaka uslijedi opasnost ili čak nesreća sa štetom na imovini ili osobnim ozljedama”.

PROMETNI ZNAK

Prometni znak s bijelim strelicama i crtom znači da se zaustavna traka mora koristiti kao desni trak na autocesti.

To znači da sudionici u prometu na ovoj dionici ne samo da imaju dvije trake, već tri.

Vozačima je stoga dopušteno koristiti zaustavnu traku kao kolnik na autocesti, pod uvjetom da je vidljiv odgovarajući prometni znak.

No, treba obratiti pozornost kada dolazi kraj te naredbe – na prometnom znaku, uz bijele strelice i crtu, strelica desno je prekrižena crvenom bojom.

Od tog trenutka vozačima su ponovno na raspolaganju samo dvije trake.

TÜV Thüringen izričito ističe da se zaustavna traka na autocestama ne smije koristiti kao prečac i da se smije koristiti samo ako to nalaže odgovarajući prometni znak. Korištenje je rezervirano isključivo za hitne slučajeve i vozila u kvaru.

Alternativa prekriženoj bijeloj strelici je prometni znak s bijelim strelicama i crtom, gdje se desna strelica savija ulijevo.

Ovaj znak pokazuje vozačima da se zaustavna traka mora odmah očistiti od prometa, javlja fuehrerschein.de.

Ovisno o autocesti, prometni znak možete biti i s tri ili četiri strelice. Značenja uvijek ostaju ista. Isto tako i kazne za nepoštivanje.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst